Afval scheiden
Er zijn veel soorten huishoudelijk afval. Het is belangrijk dit goed te scheiden. Voor het milieu én voor uw portemonnee. De meeste woningen hebben standaard een rolcontainer voor restafval, groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en oud papier. Voor appartementen zijn er vaak gezamenlijke afvalcontainers in de buurt.
Elk huishouden produceert afval, zoals groente-, fruit- en tuinafval én etensresten (GFT+E), papier en karton, verpakkingsafval (PMD) en restafval. Dit noemen we huishoudelijk afval. In onze gemeente wordt huishoudelijk afval door de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) gescheiden ingezameld. Ook zijn er inzamelpunten bij u in de buurt voor onder andere glas en textiel. Voor de meeste afvalzaken neemt u contact op met de ZRD via telefoonnummer 0115-478 100 of kijk op www.zrd.nl.
Afvalwijzer
Kijk op www.zrd.nl/afvalwijzer of kijk in de ZRD-app welk afval u waar weg kan gooien. Bedrijfsafval zamelt de gemeente niet in. Daarvoor schakelt u een particulier inzamelbedrijf in. Ook meer informatie op de website van de Rijksoverheid over afval.
Afvalkalender
Kijk op de website van www.zrd.nl/wanneer of in de ZRD-app wanneer bij u het afval wordt opgehaald. Zo zijn er aparte ophaaldagen voor GFT, PMD, oud papier en restafval. Lees meer info op de pagina Afvalkalender.
Verhuizen
Bent u verhuisd? Dan kunt u hieronder lezen welke zaken u moet weten of regelen voor uw afval. Dit is afhankelijk of u verhuisd naar een al bestaande woning of nieuwbouwwoning. En of uw woning met tuin is of appartement/ bovenwoning. Uw verpakkingsafval (PMD) zet u zelf aan de straat zetten in PMD-zakken.
Bestaande woning | Nieuwbouwwoning | |
Woning met tuin en vrij achterom | U heeft drie containers van 240 liter: GFT, restafval en oud papier. Neem contact op met de ZRD als een of meerdere containers kapot zijn of zijn verdwenen. | Neem, als u de nieuwe woning betrekt, contact op met ZRD om drie nieuwe afvalcontainers met adressticker aan te vragen. Deze zijn voor GFT+E, restafval en oud papier. Geef aan dat u de bewoner bent van een nieuwe woning. |
Appartement of Bovenwoning | GFT+E, restafval en oud papier wordt in verzamelcontainers bij u in de buurt ingezameld. Dit kan zijn in containers of er is een pas aanwezig voor het openen van de verzamelcontainers. Pas kwijt? Bel de ZRD. | Er is of wordt een gezamenlijk inzamelpunt voor GFT+E, restafval en oud papier voor u geregeld. Neem contact op met de gemeente als dit nog niet het geval is. |
Goed scheiden = minder restafval
Als u het afval zo goed mogelijk scheidt, houdt u zo min mogelijk restafval over. U betaalt geen extra kosten voor het gescheiden inleveren van groente-, fruit- en tuinafval én etensresten (GFT+E), papier en karton, verpakkingsafval (PMD), textiel, glas, frituurvet, kleine elektrische apparaten (e-waste). Alle apart ingezamelde afvalstromen worden ook apart gerecycled of verwerkt tot nieuwe producten.
Frituurvet
Frituurvet en -olie kunt u wegbrengen naar de gele containers bij supermarkten en enkele verenigingen of naar de milieustraat.
Glas
U gooit alleen lege glazen verpakkingen in de glasbak. Lege glazen, flessen en potten mogen mét deksel (en kurk) in de glasbak. Al het ingeleverde glas wordt 100% gerecycled. Op kleur scheiden in de glasbak is belangrijk: alleen van wit glas kan opnieuw wit glas gemaakt worden. U hoeft de potten of flessen niet eerst helemaal schoon te maken.
Vanwege geluidshinder mogen glasbakken alleen tussen 7.00 en 20.00 uur worden gebruikt. Ander glas zoals drinkglazen, schalen, vazen, spiegels, lampen en vensterglas horen niet in de glasbak. Meer informatie op Wat mag wel en niet in de glasbak? (Milieu Centraal).
Meer informatie op de pagina Glas.
Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFT)
Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFT+E) verzamelt u in de GFT-afvalcontainer. U kunt bij de gemeente een apart bakje aanvragen om uw etensresten in uw keuken in te verzamelen. Uw GFT en etensresten worden verwerkt tot compost.
Grofvuil
Grof huisvuil als een bank of vloerbedekking haalt de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) bij u op. U betaalt hiervoor een vergoeding. Voor het ophalen van grofvuil maakt u een afspraak via de ZRD. Regel dit direct via de website van de ZRD of bel naar 0115 - 478 100.
Lees info op de pagina Grofvuil en de pagina Milieustraat.
Huishoudelijke apparaten
Breng oude huishoudelijke apparaten naar de milieustraat of vraag een kringloopwinkel of ze het op komen halen. Koopt u een nieuw apparaat om het oude apparaat te vervangen? Geef uw oude apparaat dan mee aan de bezorger, als uw nieuwe apparaat wordt geleverd. Dat is gemakkelijk en gratis, want u heeft de verwijderingsbijdrage dan al betaald.
- Meer informatie over de kringloopwinkels bekijkt u via de website allekringloopwinkels.nl.
- Meer informatie over apparaten weggooien bij MilieuCentraal
Kleine elektrische apparaten (e-waste)
Onder e-waste vallen alle apparaten met een stekker en apparaten die werken op batterijen.
Door e-waste gescheiden in te zamelen, kunnen we deze grondstoffen opnieuw gebruiken. Kijk op https://inleverpunten.stichting-open.org voor inleverpunten bij u in de buurt. Bijvoorbeeld supermarkten en bouwmarkten. Ook kunt u uw lege batterijen, accu's, verfpotten en resten schoonmaakmiddelen of olieproducten inleveren bij de milieustraat in Sint-Maartensdijk. Werken de apparaten of lampen nog wel, lever ze dan in bij een kringloopwinkel.
Luiers en incontinentiemateriaal
In iedere kern staan ondergrondse verzamelcontainers voor afval van luiers en incontinentiemateriaal. Dit is een service waarvoor inwoners een pas kunnen aanvragen. De kosten voor de luiercontainers zijn meegenomen in de jaarlijkse kosten voor inzamelen huishoudelijk afval. Meer informatie over deze containers op www.tholen.nl/luiers.
- Lees meer over de medische regeling
Oud papier en karton
Alle huishoudens met een benedenwoning en tuin hebben een container voor oud papier en karton. Past het oud papier niet in de container, dan kunt u het bij de milieustraat inleveren.
Oud papier en karton kunnen prima worden hergebruikt. In Nederland wordt papier voor tweederde van oud papier en karton gemaakt (bron: Milieu Centraal). Door papierafval te hergebruiken hoeft het papierafval niet tegen een hoog verbrandingstarief te worden verwerkt. Het oud papier wordt iedere vier weken opgehaald. Lees meer bij de pagina Afvalcontainers.
- Tip: maak een kartonnen doos eerst leeg en scheur deze in stukken voor in de container. Zo neemt het karton zo min mogelijk ruimte in.
Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD)
Plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD) worden apart ingezameld in speciale PMD-zakken. Bestel gratis PMD-zakken via www.zrd.nl/pmd-zakken-bestellen. De levertijd is ongeveer 9 dagen. De PMD-zakken worden iedere twee weken opgehaald.
- Tip bij het buiten zetten: knoop de zakken met drie tot vier aan elkaar vast.
Metalen verpakkingen kunt u samen met de plastic verpakkingen en kartonnen drinkpakken ook kwijt in de verzamelcontainers op de milieustraat. De ingezamelde verpakkingen worden niet verbrand, maar verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten als autodashboards, mobiele telefoons, tennisballen, fleecetruien of een circulaire afvalbak.
Aanvragen kroonringen
Wilt u een handig haakje voor aan de lantaarnpaal (kroonring) voor in uw straat voor PMD-zakken aanvragen? Meld dit in de BuitenBeterApp of bel naar 14 0166. Vermeld hierbij naam, e-mailadres, telefoonnummer en woonadres. En geef aan waar u de kroonring geplaatst wilt hebben. Een reactie op uw aanvraag kan een langere tijd duren. Uw aanvraag moet worden beoordeeld of een kroonring op die locatie mogelijk is.
Restafval
Als u een rolcontainer heeft voor restafval betaalt u per keer per container. Het restafval wordt iedere vier weken opgehaald.Als u een verzamelcontainer betaalt u een vast bedrag voor restafval. U kunt u in 2024 maximaal vijf keer per maand afval wegbrengen naar de verzamelcontainer. Lees meer op de pagina Tarieven en de pagina Afvalcontainers.
Textiel
Geef uw oude kleding een tweede leven door het te verkopen, weg te geven of in textielcontainer te doen. Schone (kapotte) kleding, maar ook riemen, schoenen en tassen mogen in de textielbak. Informatie over de locatie van deze containers vindt u in de ZRD-app. Meestal staan ze in de buurt van een glasbak.