Afvalcontainers

De meeste woningen hebben drie rolcontainers van 240 liter. Een container voor restafval, een container voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en een container voor oud papier.

 • Rolcontainer GFT-afval: In de groene container/ grijze container met groene kleurclip in de deksel gooit u gft-afval en etensresten. De container wordt een keer per twee weken opgehaald.
 • Rolcontainer restafval: In de grijze rolcontainer gooit u uw restafval. De rolcontainer mag u een keer per vier weken aan de straat zetten. U betaalt per keer per container.
 • Rolcontainer oud papier en karton: Voor oud papier en karton is een container voor oud papier en karton. De container is meestal grijs van kleur met een blauwe clip. De papiercontainers worden iedere vier weken geleegd. Oud papier en karton kunt u ook op de milieustraat inleveren.

Bekijk de ophaaldagen van deze drie afvalstromen en ook plastic afval op www.zrd.nl/wanneer of in de ZRD-app.

Oud papier-inzameling door maatschappelijke organisaties

Maatschappelijke organisaties stellen tijdens de inzameldagen voor oud papier in hun kern een bijrijder voor de inzamelwagen beschikbaar en ontvangen hiervoor een vergoeding. Het apart houden van uw papier is daarmee niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de deelnemende maatschappelijke organisaties.

Rolcontainer kwijt of kapot?

De Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) vervangt kapotte en verdwenen afvalcontainers en levert nieuwe afvalcontainers. De gemeente heeft gekozen voor containers van 240 liter. Het is niet meer mogelijk uw container om te ruilen voor een kleiner formaat.

Rolcontainer kapot?

 • Maak bij ZRD een melding van uw kapotte container. Bel hiervoor naar 0115-478100 of maak een melding via zrd.nl of in de ZRD-app. Zorg ervoor dat u uw containernummer bij de hand heeft. Dit staat boven op het deksel.
 • De ZRD beoordeelt of een reparatie mogelijk is of dat uw container in zijn geheel vervangen moet worden.
 • Er wordt een afspraak met u gemaakt wanneer uw container gerepareerd of vervangen wordt.

Rolcontainer kwijt?

 • Meld een vermiste container bij de ZRD. Geef aan om het adres en om wat voor container het gaat.
 • De ZRD maakt een afspraak met u om een nieuwe container af te leveren.

Tweede restafvalcontainer

Gezinnen van 7 personen of meer per huishouden kunnen een tweede restafvalcontainer aanvragen. Zij betalen dan maximaal 13 keer € 10 = € 130 als ze altijd twee containers aan straat zetten. U betaalt geen extra kosten voor het hebben van een tweede rolcontainer in het basisbedrag.

Tweede rolcontainer medische regeling

Heeft u een extra restafval door een chronische ziekte of medische beperking? Een extra restafvalcontainer om medische redenen kunt u aanvragen bij de gemeente. Lees meer op depagina Medische regeling.

Afvalcontainers bij verhuizing en nieuwe woning

Bent u verhuisd? Als u bent verhuisd naar een bestaande woning (geen nieuwbouw) dan heeft u drie containers van 240 liter: GFT, restafval en oud papier. Neem contact op met de ZRD als een of meerdere containers kapot zijn of zijn verdwenen. Uw verpakkingsafval (PMD) zet u zelf aan de straat zetten in PMD-zakken.

Afvalcontainers bij nieuwbouwwoning

 • Neem contact op met de klantenservice van de ZRD door te bellen naar 0115-478100. Geef aan dat u de bewoner bent van een nieuwe woning. 
 • De klantenservice vraagt bij de gemeente na of u als inwoner staat ingeschreven en hoort van de gemeente of uw woning is vrijgegeven voor het leveren van de containers.
 • Zodra de woning is vrijgegeven en u bent ingeschreven, ontvangt de ZRD bericht van de gemeente en neemt de ZRD contact met u op om een afspraak te maken om de drie containers te leveren: 1 voor GFT-afval, 1 voor restafval en 1 voor oud papier.