Stavenisse

We zijn benieuwd naar uw mening over de toekomst van Stavenisse.

Stavenisse, laat je horen!

Onderwerpen waarover u met ons in gesprek bent geweest

Tijdens het dorpsgesprek op  8 oktober 2024 zijn wensen, ideeën en zorgen van de aanwezige bewoners besproken. Wat gaan we daar nu en in de toekomst mee doen? Dat kunt u bekijken in onderstaande overzichten.

In onze gemeente scheiden we zoveel mogelijk afval en grondstoffen, zodat daar weer nieuwe producten van kunnen worden gemaakt. Denk bij afval inzamelen aan het leegmaken van de rolcontainers voor restafval, GFT, oud- papier en karton en het inzamelen van plastic-, metaal- en drankverpakkingen (PMD). In de glasbakken, kledingbakken en luiercontainers verzamelen we in uw buurt verpakkingsglas, kleding en wegwerpluiers.

Voor Stavenisse staan de volgende zaken op de planning rondom afval inzamelen:

  • Inzamelen van restafval bij de appartementen in ondergrondse containers. Hiervoor worden in 2024 nog werkzaamheden uitgevoerd.
  • We kiezen voor één plaats voor een ondergrondse luiercontainer die nog bekend gemaakt wordt.
  • We onderzoeken wat de beste plek is voor de glasbakken en kledingbakken. We letten hierbij op de ontwikkeling van de schoolzone.
  • We zoeken een plek voor de inzameling van vet en olie.

Naast het inzamelen van afval zijn er ook andere manieren om Stavenisse schoon te houden. Zo staan er overal groene afvalbakken waar afval en hondenpoep in kan. Ook ondersteunen we vrijwilligers en organisaties die zwerfafval opruimen Zo blijft het dorp schoon en kunnen inwoners en toeristen genieten van het Thoolse landschap .

We horen graag op het dorpsgesprek wat uw wensen zijn voor de wijze van afval inzamelen voor nu en in de toekomst.

De gemeente Tholen helpt u graag met energie besparen. U kunt gratis en vrijblijvend advies aan huis krijgen van een energiecoach uit onze gemeente.
De coach komt gratis bij u thuis. Tijdens het gesprek vertelt de coach u welke maatregelen u kunt nemen en wat u kunt doen om energie te besparen.

Wat doet een energiecoach?

De energiecoach zijn opgeleide vrijwilligers. De coach gaat met u in gesprek over uw woning. Vervolgens loopt u samen een rondje door het huis. De energiecoach laat u zien waar de meeste energie bespaard kan worden en met welke maatregelen. Na afloop van het gesprek ontvangt u een rapport per e-mail. Zo kunt u alle adviezen nog eens rustig doorlezen.

Afspraak maken?

Vraag een bezoek van een energiecoach aan door dit formulier(Verwijst naar een externe website) in te vullen. Of bel naar de gemeente via 14 0166 en vraag naar het team Duurzaamheid.

De openbare ruimte in een dorp of stad heeft verschillende functies. Het is de gemeenschappelijke buitenruimte waarin je je verplaatst en waar je kunt ontspannen. Bij voorkeur in een fijne omgeving. Openbare ruimte wil zoveel zeggen als: de ruimte buitenshuis, die voor iedereen makkelijk bereikbaar is.

Groen

Het openbaar groen zijn alle planten die in de openbare ruimte groeien. Je kunt hierbij denken aan bomen langs de weg, parkjes, speelvelden en natuurlijk aan het Dorpsbos. Planten zorgen voor verkoeling, maken het dorp mooier en zijn goed voor de biodiversiteit. Ons doel is om Stavenisse zo veel mogelijk te vergroenen.

Water

Het waterbeheer van het stedelijk gebied kan niet zonder riolering. Afvalwater en regenwater worden ondergronds afgevoerd via een buizenstelsel. Door klimaatverandering neemt de kans op extreme neerslag toe. De riolering is daar niet voor ontworpen. Daarom wil de gemeente op drie kwetsbare locaties een regenwaterriool aanleggen. Dit noemen we afkoppelen.
 

Veiligheid is een gevoel dat je hebt wanneer je vrij bent van gevaar in welke vorm dan ook. Een goede leef- en woonomgeving is daar een belangrijk onderdeel van, naast het niet aanwezig zijn van negatieve effecten hierop. De gemeente werkt er hard aan om de leefbaarheid in de kernen te vergroten. Dus ook die in Stavenisse.

Dit doen wij onder andere door:

  • De inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) naast de politie bij het oplossen van overlastsituaties of de inzet van buurtbemiddeling bij burenoverlast.
  • Boa’s die in gesprek gaan met jongeren op de bekende hangplekken in de gemeente. 
  • De meldingen die de inwoners doen over overlastsituaties zo snel mogelijk door de boa’s te laten behandelen en oplossen.
  • De boa’s zichtbaar door de kernen te laten rijden.  
  • Het ondersteunen van een initiatief tot het opzetten een buurtpreventieteam door bewoners van een kern of een gedeelte ervan.
  • Wanneer het gewenst is het organiseren van voorlichtingsavonden met andere partners over de punten die het veiligheidsgevoel kunnen vergroten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld inbraakpreventie, babbeltruc, digitale criminaliteit, enz.

Wij vragen aan u: Wat kunnen wij, naast de dingen die wij al doen, voor u betekenen om het veiligheidsgevoel te verbeteren in Stavenisse? We horen het graag van u tijdens het dorpsgesprek.
 

Bij wegen kunt u denken aan de verharding in de openbare ruimte en de staat hiervan. Terwijl u bij verkeer kunt denken aan het verplaatsen van mensen en goederen in een gebied.
In Stavenisse is er gekeken waar er problemen zijn met betrekking tot dit onderwerp. Er is hierbij gekeken naar:

  • Hoeveelheid verkeer
  • Bereikbaarheid
  • Is een weg makkelijk en veilig over te steken en is dit zichtbaar
  • Parkeren
  • Snelheid
  • Staat van het voetpad/fietspad/wegdek

In Stavenisse is er in 2020 een onderzoek geweest naar de wegen en het verkeer in het dorp. Hierbij werden 31 problemen genoemd met de parkeerproblemen aan de Molendijk als grootste. Er is sprake van te weinig parkeerplaatsen voor bewoners zeker in het hoogseizoen. Ook zijn er problemen met de snelheid op de Stoofdijk en is het kruispunt Stoofdijk/Molendijk onoverzichtelijk door de geparkeerde voertuigen en onduidelijke voorrangsregeling.

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
Uitkomst onderzoek wegen en verkeer in Stavenisse
Stavenisse 31
Aard/hoeveelheid verkeer 6
Oversteekbaarheid en zichtbaarheid 4
Parkeren 14
Snelheid 4
Staat van het voetpad/fietspad/wegdek 3

Hoe denkt u over dit onderwerp? Wij horen het graag van u tijdens het dorpsgesprek.

Welzijn is een belangrijk begrip dat te maken heeft met hoe gelukkig iemand in het leven staat. Welzijn gaat over hoe tevreden je bent met verschillende onderdelen van het leven. Welzijn hangt ook af van of iemand genoeg heeft van wat nodig is in het dagelijkse leven.

Bijvoorbeeld: 

  • Basisbehoeften (eten, een huis, veiligheid, stabiliteit)
  • Sociale behoeften (geaccepteerd en gerespecteerd worden door familie, vrienden, collega’s)
  • Waardering en erkenning (werk dat je leuk vindt, iets goeds doen voor anderen)

In onze gemeente zijn er veel voorzieningen die het welzijn van onze samenleving verbeteren. Denk aan gemeenschapshuizen, kerken, sportfaciliteiten, voorzieningen voor ouderen en jongeren.

Wat gebeurt er vanuit de gemeente op dit moment in Stavenisse?

Sport en beweging

In Stavenisse is de initiatiefgroep ‘Stavenisse in beweging’ actief. De groep bestaat uit betrokken inwoners en Jij op Tholen. Door het jaar heen organiseren zij samen afwisselende activiteiten, zoals in augustus bijvoorbeeld nog een sportdag.

Verder organiseert Jij Op Tholen maandelijks Sportplezier. Sportplezier is een uur lekker spelen voor iedereen van 4 t/m 12 jaar. De buurtsportcoaches zijn er iedere keer weer om leuke sportieve spellen te spelen in de eigen buurt met (nieuwe) vriendjes en/of vriendinnetjes! Deelname is gratis. 

Onderwijshuisvesting

Op het gebied van onderwijshuisvesting wordt dit jaar de vernieuwbouw van de Rehobothschool afgerond. Verder wordt er gekeken naar nieuwbouw en verplaatsing van OBS De Schalm en de gymzaal. Eventuele mogelijkheden/uitbreiding van de kinderopvang worden hierin meegenomen.

Speelvoorziening

Tot slot wordt er gekeken naar het verbeteren van speelvoorzieningen.

Op onderstaande kaart zijn de gebieden te zien waarvoor woningbouw gepland is, net als de gebieden waar nog gezocht wordt naar locaties voor woningbouw.

Plannen 

Bestaande plannen in voorbereiding

  • Molendijk West-Molenpad

    Ontwikkeling van 1 vrijstaande woning, 4 twee-onder-één-kap-woningen, 6 geschakelde woningen en 5 appartementen in het Landgoed.

  • Pilootweg

    Verplaatsing van OBS De Schalm naar de nieuwe locatie aan de Pilootweg

Bestaande plannen in uitvoering

  • Poststraat fase II

    Ontwikkeling/verkoop van 5 vrijstaande kavels, 8 twee-onder-één-kap-woningen en 19 geschakelde woningen. 

  • Molendijk West

    Bouw van 10 starterswoningen

Toekomstige ontwikkellocaties

  • Molenpad 6

    Herontwikkeling van de oude agrarische bebouwing. 

  • Schoolstraat 3

    Herontwikkeling van de vrijkomende locatie OBS De Schalm

Erfgoed

Het aanwijzen van gemeentelijke monumenten en eigenaren ondersteunen bij instandhouding daarvan.

Er is subsidie beschikbaar voor gemeentelijke monumenten. Deze subsidie kan aangevraagd worden, zodra een gemeentelijk monument is aangewezen. Meer informatie is te vinden op onze website