Sint Philipsland

We zijn benieuwd naar uw mening over de toekomst van Sint Philipsland.

Sint Philipsland, laat je horen!

Onderwerpen waarover u met ons in gesprek bent geweest

Tijdens het dorpsgesprek op 25 maart 2025 zijn wensen, ideeën en zorgen van de aanwezige bewoners besproken. Wat gaan we daar nu en in de toekomst mee doen? Dat kunt u via onderstaande thema's bekijken.

Thema's

In onze gemeente scheiden we zoveel mogelijk afval en grondstoffen, zodat daar weer nieuwe producten van kunnen worden gemaakt. Denk bij afval inzamelen aan het leegmaken van de rolcontainers voor restafval, GFT, oud- papier en karton en het inzamelen van plastic-, metaal- en drankverpakkingen (PMD). In de glasbakken, kledingbakken en luiercontainers verzamelen we in uw buurt verpakkingsglas, kleding en wegwerpluiers.

Voor Sint Philipsland staan de volgende zaken op de planning rondom afval inzamelen:

  • Registreren en maximaliseren van aanbiedingen restafval bij de appartementen in ondergrondse containers. Hiervoor moet de ondergrondse container bij Luysterzicht nog worden aangepast.
  • Verder verbeteren van inzameling van grondstoffen (papier en GFT)  bij de appartementen.
  • We zoeken een plek voor de inzameling van vet en olie – naast het inzamelpunt bij de supermarkt.
  • We onderzoeken of een inleverpunt voor E-waste (kleine elektrische apparaten) gewenst is.

Schone buurt

Naast het juist aanbieden van het afval zijn er ook andere manieren om Sint Philipsland schoon te houden. Zo staan er overal groene afvalbakken waar handafval en hondenpoep in kan. Ook ondersteunen we vrijwilligers en organisaties die zwerfafval opruimen. Zo blijft het dorp schoon en kunnen inwoners en toeristen genieten van het Thoolse landschap.

Ingebrachte wensen, ideeën en zorgen bij thema Afval en Grondstoffen

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
Wens, idee, zorg Wat gaat de gemeente hiermee doen?
PMD-inzameling liever niet in zak De inzameling van PMD blijft voorlopig hetzelfde. Hierin is de gemeente afhankelijk van landelijk beleid.
Meer handafvalbakken in de kern en aan de haven. In 2025 zal beoordeeld worden of het nodig is om extra afvalbakken te plaatsen.
Restafvalcontainer omruilen voor ondergronds inzamelen. De inzameling van restafval blijft voorlopig hetzelfde. Hierin is de gemeente afhankelijk van landelijk beleid.
Wens nieuwe lak voor de glasbak. De glasbak krijgt geen nieuwe lak. Wel wordt de bak 1 keer per jaar schoongemaakt en er wordt gecontroleerd of de bak nog voldoet aan de veiligheidseisen. Alle glasbakken worden zo lang mogelijk gebruikt, maar als een bak niet meer veilig is, wordt die vervangen.

De gemeente Tholen helpt u graag met energie besparen. U kunt daarvoor gratis advies krijgen van een energiecoach die bij u thuis komt. Hij of zijn kijkt samen met u wat u kunt doen om energie te besparen. U loopt samen een rondje door het huis en de energiecoach laat u zien waar de meeste energie bespaard kan worden en hoe. Na het gesprek krijgt u in uw e-mail het advies. Zo kunt u alles nog eens rustig doorlezen.

Afspraak maken?

Schrijft u zich dan in via het formulier ‘Gratis bezoek van energiecoach’(Verwijst naar een externe website).  Of bel naar de gemeente via 14 0166 en vraag naar het team Duurzaamheid.

Subsidieregeling woningeigenaren

Eigenaren van een slecht geïsoleerd huis in de gemeente Tholen kunnen via het Zeeuws Isolatieprogramma (ZIP) isolatiesubsidie aanvragen. Per woningeigenaar is maximaal € 1.850,- isolatiesubsidie beschikbaar.  

De subsidie is bedoeld voor slecht geïsoleerde koopwoningen. Dat zijn woningen met een definitief energielabel D, E, F of G of twee slecht geïsoleerde bouwdelen (dak, gevel, vloer, bodem of glas). De subsidie kan aangevraagd worden voor isolatieglas of het isoleren van muren, daken en vloeren. Er is subsidie voor het inschakelen van een bedrijf, maar uniek aan deze regeling is dat ook doe-het-zelvers in aanmerking komen.  

Meer informatie en subsidie aanvragen kan via het Zeeuws Isolatieprogramma. Raadpleeg hiervoor webpagina zeeuwsisolatieprogramma.nl.(Verwijst naar een externe website)

Ingebrachte wensen, ideeën en zorgen bij thema Energie en Duurzaamheid

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
Wens, idee, zorg Wat gaat de gemeente hiermee doen
Kan de gemeente het hebben van zonnepanelen op daken van bedrijven stimuleren? Momenteel is er sprake van netcongestie (er is meer electriciteit dan het netwerk aan kan). Hierdoor is het voor bedrijven niet mogelijk om de teveel opgewekte energie terug te leveren. Wel is het voor bedrijven mogelijk om zonnepaneln puur voor eigen gebruik te plaatsen.
Mooie, multifunctionele (houten) windmolens Er zijn op dit moment geen plannen voor (extra) windmolens.
Delen van energie en opzetten van een energiecoöperatie De gemeente is altijd bereid om in gesprek te gaan, zodra er een energiecoöperatie is.
Energieopslagsystemen voor zonne-energie op bedrijventerrein. Eigenaren van bedrijven willen kijken of ze onderling energie kunnen uitwisselen of kunnen opslaan, omdat terugleveren van teveel opgewekte energie niet kan. Bedrijven die willen samenwerken kunnen de mogelijkheden verkennen en de gemeente aan laten haken bij gesprekken.
Energieopwekking uit getijdestroom Er is onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het opwekken van energie uit getijdenstroom. Dit bleek niet rendabel te zijn.Daarom wordt er niet gekozen voor deze vorm van energieopwekking. Er wordt nu wel gekeken naar thermische energie uit oppervlaktewater. (Thermische energie uit oppervlaktewater is de naam voor de winning, opslag en transport van warmte en/of koude vanuit het oppervlaktewater voor de verwarming en/of koeling van gebouwen en woningen.)

De openbare ruimte in een dorp of stad heeft verschillende functies. Het is de gemeenschappelijke buitenruimte waarin je je verplaatst en waar je kunt ontspannen. Bij voorkeur in een fijne omgeving. Openbare ruimte wil zoveel zeggen als: de ruimte buitenshuis, die voor iedereen toegankelijk en makkelijk bereikbaar is.

Groen

Het openbaar groen zijn alle planten die in de openbare ruimte groeien. U kunt hierbij denken aan bomen langs de weg, groenstroken van gras, vaste planten of struiken, parkjes en speelvelden. Planten zorgen voor verkoeling, maken het dorp mooier en zijn goed voor de biodiversiteit. De gemeente wil Sint Philipsland zo veel mogelijk te vergroenen.

Water

Het waterbeheer van het stedelijk gebied kan niet zonder riolering. Afvalwater en regenwater worden ondergronds afgevoerd via een buizenstelsel. Door klimaatverandering neemt de kans op extreme neerslag toe. De riolering is daar niet voor ontworpen. Daarom gaat de gemeente bij de Emmastraat en Deensestraat een regenwaterriool aanleggen. 

Ingebrachte wensen, ideeën en zorgen bij thema Groen en Water

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
Wens, idee, zorg Wat gaat de gemeente hiermee doen
Wens hondenspeelplaats op locatie voormalige stortplaats. De voormalige stortplaats is een Natura 2000-gebied. Dat betekent dat het een beschermd gebied is. Een hondenspeelplaats mag hier niet gemaakt worden. Een andere locatie voor een hondenspeelplaats is nog niet gevonden. De gemeente staat open voor een gesprek met initiatiefnemers om samen hierover af te stemmen en evt. verder te onderzoeken.
Meer trappen aan de haven. In 2024 is een nieuwe drenkelingentrap geplaatst voor noodgevallen. Een extra trap voor zwemmers wordt niet geplaatst omdat zwemmen verboden is in de haven.
Ideeën voormalige stortplaats: (natuurlijk spelen - strand aanvullen/vergroten - meer recreatie - fietscrossbaan) De voormalige stortplaats is een Natura 2000-gebied. Dat betekent dat het een beschermd gebied is, waar je niet zomaar alles mag doen. In 2025 wordt een stukje schor hersteld met klei en verdere afkalving wordt gestopt door een gedeelte met zand op te hogen. De strekdam wordt aangevuld met steenstort, zodat er geen of minder uitspoeling van zand is. De gemeente ziet wel mogelijkheden om de bestaande speelroute in het dorp vanaf 2027 te verbeteren.
Beter onderhoud begraafplaats en toevoegen van bankje en urnenkast. Het onderhoudsniveau van begraafplaatsen is hoog en is daarmee voldoende. Er is inmiddels een extra bankje bijgeplaatst.
Jutbak weghalen uit natuur bij voormalige stortplaats. Er staan meerdere jutbakken op het eiland Sint Philipsland. Onlangs is er eentje verplaatst van de Rumoirtschorren (afgesloten dijktraject en verboden het schor te betreden) naar de rand van de voormalige vuilstort waar veel gewandeld wordt en ook regelmatig dingen aanspoelen.

Veiligheid is een gevoel dat je hebt wanneer je vrij bent van gevaar in welke vorm dan ook. Een goede leef- en woonomgeving is daar een belangrijk onderdeel van, naast het niet aanwezig zijn van negatieve invloeden hierop. De gemeente werkt er hard aan om de leefbaarheid in de kernen te vergroten. Dus ook die in Sint Philipsland.

Dit doen wij onder andere door:

  • De inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) naast de politie bij het oplossen van overlastsituaties of de inzet van buurtbemiddeling bij burenoverlast.
  • Boa’s die in gesprek gaan met overlastgevers op bekende hangplekken / overlastlocaties in het dorp.
  • De meldingen die inwoners doen over overlastsituaties zo snel mogelijk door de boa’s te laten behandelen en oplossen.
  • De boa’s zichtbaar door de kernen te laten rijden.  
  • Het ondersteunen van een initiatief tot het opzetten een buurtpreventieteam door bewoners van een kern of een gedeelte ervan.
  • Wanneer het gewenst is het organiseren van voorlichtingsavonden met andere partners over de punten die het veiligheidsgevoel kunnen vergroten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld inbraakpreventie, babbeltruc, digitale criminaliteit, enzovoort.

Ingebrachte wensen, ideeën en zorgen bij thema Veiligheid

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
Wens, idee, zorg Wat gaat de gemeente hiermee doen
Op verschillende plaatsen in het dorp is overlast door het dealen van drugs. De drugsoverlast in Sint Philipsland is bekend bij de gemeente. De locaties die tijdens de dorpsavond zijn genoemd, zijn doorgegeven aan de politie en de BOA's, zodat deze plekken meegenomen kunnen worden in de surveillancerondes.
Overlast van een inwoner. Overlast door personen kunt u melden via de website van de gemeente: https://www.tholen.nl/overlast Persoonlijke zaken worden niet teruggekoppeld via een dorpsavond.
Aanpakken van illegale cafés op het bedrijventerrein. Deze melding is doorgeven aan het team Vergunningen en Handhaving. Ze gaan hier extra op letten bij de volgende controles.
Voorlichting op basisscholen over drugs Scholen en de wijkagent hebben goed contact met elkaar. Als er bij de scholen interesse is, kunnen zij dit zelf afstemmen met de wijkagent/politie.

Bij wegen kunt u denken aan de verharding in de openbare ruimte en de staat hiervan. Terwijl u bij verkeer kunt denken aan het verplaatsen van mensen en goederen in een gebied.

In Sint Philipsland is er gekeken waar er problemen zijn met betrekking tot dit onderwerp. Er is hierbij gekeken naar:

  • Hoeveelheid verkeer
  • Bereikbaarheid
  • Is een weg makkelijk en veilig over te steken en is dit zichtbaar
  • Parkeren
  • Snelheid
  • Staat van het voetpad/fietspad/wegdek

In Sint Philipsland is er in 2020 een onderzoek geweest naar de wegen en het verkeer in het dorp. Hierbij werden 8 problemen genoemd met de parkeerproblemen aan de Luysterlaan als grootste. Er zouden te weinig parkeerplaatsen zijn en er is sprake van hinderlijk geparkeerde voertuigen op het kruispunt Schelpkreekstraat/Zijpestraat. 

In de Stationsstraat geldt een maximumsnelheid van 50km/u, dit wordt als onveilig ervaren.

Via webpagina ‘Melding over openbare ruimte of gemeentelijke gebouwen indienen’of via de BuitenBeter app op uw telefoon kunt u problemen melden in uw buurt. We gaan er dan zo snel mogelijk mee aan de slag.  

Ingebrachte wensen, ideeën en zorgen bij thema Wegen en Verkeer

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
Wens, idee, zorg Wat gaat de gemeente hiermee doen
Overlast van verlichting rondom de kerk. De installateur heeft de verlichting aangepast.
Parkeerproblemen Achterstraat, Kerkring en Schoolstraat De Boa's nemen het mee in hun surveillanceronde.
Opknappen tunnel Oostdijk Op 21 mei is er een schouwronde in het dorp. We bekijken dan of en hoe we de tunnel kunnen opknappen.
Mobiel verkooppunt in de Schoolstraat niet meer toestaan. De vergunning is verleend en voldoet aan de regels in de voorwaarden. Mocht hier niet aan voldaan worden kan er een handhavingsverzoek bij de gemeente ingediend worden. Bij onveilige situaties is het aan te bevelen hier een melding van te maken via de BuitenBeter-app.
Verbod op de doorgang van grote voertuigen Kerkring. Alleen een bord plaatsen is hierin niet voldoende. Daarnaast moet de container worden geleegd en blijft dit incidenteel voor overlast zorgen. Verder wordt onderzocht naar de mogelijkheid voor een alternatieve route.
Aanpassen/uitbreiden aantal parkeerplaatsen in combinatie met eenrichtingsverkeer in Voorstraat en Achterstraat. Er zijn plannen voor werkzaamheden nabij de muur van de kerk en voor aanpassingen van het groen in de Voorstraat. Er wordt gekeken of uitbreiding van plannen mogelijk is en dit te combineren. Maar ook of dat de aanpassingen niet het ander uitsluiten om in de toekomst te kunnen realiseren.
Garantie levering water door Brabant Water. Brabant Water wil de distributieleiding in een aantal straten vervangen. Het voornemen is om dit in 2028 te doen.
Parkeerprobleem nabij huisarts. Op dit moment vindt hier onderzoek naar plaats.
Te hard rijden in Luysterlaan, Gladiolenstraat en Oostdijk. Er wordt een snelheidskast geplaatst zodra er een beschikbaar is.
Meer parkeerplaatsen in Stationsstraat, Schoolstraat en Gladiolenstraat. Hier is momenteel geen budget voor.
Slechte doorgang in Emmastraat, Oostdijk, Schoolstraat, Kerkring, Achterstraat en Wilhelminadijk. Dit is in onderzoek en waar nodig wordt er, afhankelijk van het beschikbare budget, maatwerk geboden.
Fietspad Zuiddijk doortrekken. Het fietsad aan de Zuiddijk is van het Waterschap en valt niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente. De wens is wel doorgegeven aan het Waterschap.
Auto's op stoep Oostdijk parkeren net zoals bij Zuiddijk. Voor de Oostdijk zijn nog geen (herinrichtings-)plannen. Op dit moment is hier geen budget voor.
Overal 30 km/u op Oostdijk. Voor het aanpassen van de maximumsnelheid is een verkeersbesluit nodig. We verwachten dat de maximum snelheid uiterlijk in 2026 aangepast is.
Aanpakken stoep Voorstraat en mooier maken Voorstraat. Er zijn plannen voor werkzaamheden nabij de muur van de kerk en voor aanpassingen van het groen in de Voorstraat. Er wordt gekeken of uitbreiding van plannen mogelijk is en dit te combineren. Maar ook of dat de aanpassingen niet het ander uitsluiten om in de toekomst te kunnen realiseren.
Parkeerproblemen OBS De Luyster. Hier volgt, op een later moment, verder onderzoek naar en waar nodig wordt er, afhankelijk van het beschikbare budget, maatwerk geboden. Een herinirchting is hier een natuurlijk moment voor, maar die staat op dit moment nog niet op de planning.
Parkeerproblemen Eendrachtstraat. Hier volgt, op een later moment, verder onderzoek naar en waar nodig wordt er, afhankelijk van het beschikbare budget, maatwerk geboden. Een herinirchting is hier een natuurlijk moment voor, maar die staat op dit moment nog niet op de planning.
Beter onderhoud aan wegen en stoepen. Stedin werkt aan het elekriciteitsnetwerk. Hiervoor wordt de bestrating opengebroken. Als Stedin klaar is, bekijkt de gemeente de situatie en past waar nodig aan.
Kapotte stenen Plataanstraat en Eendrachtstraat. Zomer 2025 wordt de situatie bekeken en vervangen we de stenen als dit nodig is.
Bredere stoep Gladiolenstraat. Er zijn geen plannen om dit de komende jaren uit te voeren.
Wie heeft voorrang bij de Luysterlaan-Hoge Weide? De regels van een gelijkwaardig kruispunt zijn hier van toepassing.
Verlichting fietspad Provincialeweg. De Provincialeweg is van het Waterschap. Een verzoek voor verlichting kan bij het Waterschap gedaan worden.
Gemis aan stoep bij de Tramput. Er komt een pad in de Tramput, vanaf de kruising Emmastraat naar trap Stationsstraat.
Verplaatsen ingang parkeerplaats Zijpestraat. Er zijn geen plannen om dit de komende jaren uit te voeren.
Inrichting Oostdijk Opdracht voor het verplaatsen van het reclamebord is gegeven. Aanpassingen aan het profiel van de dijk zijn niet mogelijk, want de dijk kan niet worden verbreed. Het realiseren van een trottoir op de dijk met betrekking tot de verkeersfunctie is hierdoor niet mogelijk.
Stoep/trapje Stationsstraat verbeteren. Hier is momenteel geen budget voor.
Openbaar vervoer in het weekend. Met de uitrol van het nieuwe vervoerssysteem van de Provincie Zeeland gaat er ook in het weekend in Sint Philipsland openbaar vervoer mogelijk zijn.
Zuiniger afstellen straatverlichting. Wanneer een lamp vervangen moet worden dan wordt het vervangen door een LED-lamp. Nieuwe lampen worden automatisch gedimd zodra er genoeg daglicht is.
Meer laadpalen in het dorp. Laadpalen worden geplaats naar aanleiding van de behoefte. U kunt een laadpaal aanvragen via https://www.laadpaalnodig.nl

Welzijn is een belangrijk begrip dat te maken heeft met hoe gelukkig en tevreden iemand is met verschillende onderdelen van het leven. Welzijn hangt ook af van of iemand genoeg heeft van wat nodig is in het dagelijkse leven.

Bijvoorbeeld:

  • Basisbehoeften (eten, een huis, veiligheid en stabiliteit)
  • Sociale behoeften (geaccepteerd en gerespecteerd worden door familie, vrienden en collega's)
  • Waardering en erkenning (werk dat je leuk vindt en iets goeds doen voor anderen)

In onze gemeente zijn er veel voorzieningen die het welzijn van onze samenleving verbeteren. Denk aan gemeenschapshuizen, kerken, sportfaciliteiten, voorzieningen voor ouderen en jongeren.

Wat gebeurt er vanuit de gemeente op dit moment in Sint Philipsland?

Daar leest u hieronder meer over.

Sport en beweging

‘Sportdorp Sint Philipsland’ wil de leefbaarheid in het dorp vergroten. Sport en bewegen is daarbij het bindmiddel. Hierin spelen de bewoners en sportverenigingen een hoofdrol. Op basis van hun behoeften en ideeën wordt een vernieuwend sport- en beweegaanbod gemaakt. Het nieuwe (sport)aanbod wordt laagdrempelig aangeboden in de vorm van activiteiten, modules en flexibele lidmaatschappen. Zo kunnen zoveel mogelijk inwoners (vaker) gaan sporten.

Actief deelnemen is belangrijk. Als klant, als aanbieder, als vrijwilliger of soms gewoon als supporter.

Meer informatie over ‘Sportdorp Sint Philipsland’ is te vinden op de website jijoptholen.nl.(Verwijst naar een externe website)

Jij Op Tholen organiseert maandelijks ‘Sportplezier’. Dit is een uur lekker spelen voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De buurtsportcoaches zorgen elke keer weer voor leuke, sportieve spellen in de buurt, waar kinderen met (nieuwe) vriendjes en vriendinnetjes gratis aan kunnen deelnemen. Kijk voor activiteiten in Sint Philipsland op de website jijoptholen.nl.(Verwijst naar een externe website)

Onderwijshuisvesting

In Sint Philipsland zijn twee scholen: Obs De Luyster en de Koningin Julianaschool. Het basisonderwijs in Zeeland staat bekend om zijn diversiteit en kleinschaligheid. Dat zorgt ervoor dat elk kind persoonlijke aandacht krijgt. Ook de scholen in Sint Philipsland volgen deze trend en bieden kwalitatief onderwijs aan.

Speelvoorziening

Er wordt onderzocht hoe ‘De Tramput’ beter ingericht en verbeterd kan worden.  

Ingebrachte wensen, ideeën en zorgen bij thema Welzijn

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
Wens, idee, zorg Wat gaat de gemeente hiermee doen
Een honk voor de jeugd (met goede begeleiding of coördinatie door vrijwilligers). In het verleden is er een jeugdhonk (De Kelder) geweest in Sint Philipsland. Dit is destijds gesloten. De wens is om dit weer te heropenen en Jongerenwerk en/of vrijwilligers dit te laten draaien. Jongerenwerk heeft hier momenteel geen capaciteit voor. Het hangt dus volledig van vrijwilligers af of een herstart kan gaan slagen.
Verplaatsen speelplaats Tramput naar buitendijks. Er wordt op dit moment gekeken of de speeltuin op de Tramput kan worden opgeknapt/uitgebreid. Er zijn dan ook geen plannen om de speeltuin te verplaatsen. Voor de uitbreiding en het opknappen zijn al concrete plannen en hier wordt in 2025 nog mee gestart. Inmiddels zijn de doeltjes vervangen door stalen doeltjes met spijlen.
Meer speelvoorzieningen kinderen / uitdagende speelplek. Hier zijn op dit moment geen plannen voor.
Een skatebaan/hangplek. Er worden verschillende plekken gebruikt om te 'hangen'. Over een skatebaan wordt nog niet nagedacht. Deze wens kwam ook niet naar voren in gesprekken die met de jongeren zijn gevoerd. Budget dat beschikbaar is voor dit soort voorzieningen wordt gebruikt voor het verbeteren van de speeltuin.
Een biljarttafel in het dorpshuis. We hebben de mogelijkheid voor een biljart in het dorpshuis besproken. Terugkoppeling hierover krijgen inwoners (uiterlijk) op de terugkomavond.

Op de kaart onderaan deze pagina zijn de gebieden te zien waarvoor woningbouw gepland is, net als de gebieden waar nog gezocht wordt naar locaties voor woningbouw.

Plannen

Hieronder leest u meer informatie over bestaande plannen in voorbereiding, in uitvoering en over toekomstige ontwikkelplannen/-locaties.

Bestaande plannen in voorbereiding

  • Hoek Oostdijk en Rijksweg (Landgoed De Luyster)

     Vergunning is verleend voor het gebruik, wel staat het nog open voor bezwaar.

Bestaande plannen in uitvoering

  • Aan de Kreek

    Woningbouwplan van een ontwikkelaar ten behoeve van ongeveer 98 verschillende soorten woningen.

  • Uitbreiding bedrijventerrein

Toekomstige ontwikkelplannen/-locaties:  

  • Zijpestraat 1
  • Toekomstbestendige huisartsenpraktijk

Erfgoed

Het aanwijzen van gemeentelijke monumenten en eigenaren ondersteunen bij instandhouding daarvan. Proces voor aanwijzing van gemeentelijke monumenten zit in fase 4. In totaal zijn er 7 fasen voor de aanwijzing van de gemeentelijke monumenten.  

Aangewezen gemeentelijke monumenten

  • Deensestraat 1
  • Henriëttedijk 5
  • Kerkring 3
  • Noordweg 51
  • Oostdijk 6
  • Rijksweg 4
  • Trambrug bij Noorddijk 1
  • Voorstraat 13
  • Voorstraat 54

Sinds 1 januari 2024 is er subsidie beschikbaar voor gemeentelijke monumenten. Deze subsidie kan aangevraagd worden, zodra de gemeentelijke monumenten zijn aangewezen (dus nog niet bij het voornemen). Uitgebreide informatie is te vinden op webpagina ‘Gemeentelijke monumentenlijst’.

Eigenaren van monumenten (gemeentelijk en rijks) kunnen gebruikmaken van de monumentenwacht. Zij komen eens in de 3 jaar langs voor een inspectie. Daarbij geven ze onderhoudsadvies en kunnen meteen kleine werkzaamheden, zoals recht leggen van dakpannen, uitvoeren.

Meer informatie over de monumentenwacht kunt u vinden op de website Erfgoedzeeland.nl.(Verwijst naar een externe website)

Ingebrachte wensen, ideeën en zorgen bij thema Wonen en Voorzieningen

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
Wens, idee, zorg Wat gaat de gemeente hiermee doen
Monument Trambrug Bruintjeskreek beter zichtbaar maken. De Heemkundekring heeft hiervoor een plan ingediend bij de gemeente. We bekijken dit plan en geven een terugkoppeling aan de Heemkundekring.
Een passantensteiger bij de haven. De aanvraag voor een passantensteiger loopt al via de watersportvereniging. De gemeente adviseert de vereniging en heeft geholpen met de vergunningaanvraag bij de waterbeheerder (Rijkswaterstaat). Informatie hierover kan bij de watersportvereniging worden opgevraagd.
Betaalbare woningen voor starters. Als de gemeente begint met het ontwikkelen van de grond, wordt onderzocht wat voor soort woningen er gebouwd gaan worden.
Meer huurwoningen. Als de gemeente begint met het ontwikkelen van de grond, wordt onderzocht wat voor soort woningen er gebouwd gaan worden. Als er een nieuwe wijk komt met meer dan 30 huizen,gaan we in gesprek met Stadlander om te vragen of zij daar eventueel ook huurhuizen willen bouwen.
Een toiletvoorziening op de haven. Voor de hele gemeente bekijken we momenteel de mogelijkheden voor het plaatsen van openbare toiletten op de plekken waar veel toeristen komen.
Ouderenwoningen met zorg. Als de gemeente begint met het ontwikkelen van de grond, wordt onderzocht wat voor soort woningen er gebouwd gaan worden.
Horeca op de dijk/haven. De mogelijkheid voor horeca bestaat al. Er is alleen geen uitbater.
Kleinere/levensloopbestendige woningen. Als de gemeente begint met het ontwikkelen van de grond, wordt onderzocht wat voor soort woningen er gebouwd gaan worden.
Zwembad Er is geen mogelijkheid voor een zwembad.