Bestaande woning levensloopbestendig maken
U wilt ook op oudere leeftijd in uw huidige woning zelfstandig blijven wonen, omdat u het in uw omgeving naar uw zin heeft. Met vrienden en kennissen uit de buurt beleeft u mooie momenten en die maken van uw huis een thuis. Om dat zo te houden is het slim om uw woning op tijd levensloopbestendig te maken. Net zoals een gezin bij een geboorte een kinderkamer inricht, moet u nadenken over aanpassingen in huis als u ouder wordt en minder goed ter been bent. Op deze pagina leest u welke mogelijkheden er zijn om zo lang mogelijk in uw vertrouwde omgeving en thuis te blijven wonen.
Wat is een levensloopbestendige woning?
Een levensloopbestendige woning is een huis waar u ook op oudere leeftijd goed kunt wonen. Het is veilig, comfortabel en toegankelijk. Een levensloopbestendige woning heeft bijvoorbeeld een inloopdouche, een onderhoudsvriendelijk tuin, geen drempels, een keuken met lage lades, een inductiekookplaat en een slaapkamer met badkamer op de begane grond. Het is een woning voor de toekomst en is ook geschikt als u minder mobiel bent.
Er zijn meerdere redenen om uw woning levensloopbestendig te maken:
- u wordt een dagje ouder;
- u wilt graag zelfredzaam en zelfstandig blijven wonen;
- u heeft een huis met meerdere verdiepingen en u bent minder mobiel.
Mogelijkheden voor het creëren van een levensloopbestendige woning
Hieronder leest u acht mogelijkheden om uw (koopwoning) levensloopbestendig te maken, zodat u nog lang zelfstandig thuis kunt blijven wonen:
1. Zorg voor een ruime, vlakke looproute
Verwijder drempels, tafeltjes, deurmatten, vloerkleden en tapijten waarvan de hoekjes omkrullen en kies voor een vlakke vloer. Zo voorkomt u dat u struikelt.
2. Maak uw bovenverdieping(en) toegankelijk
Heeft u meerdere verdiepingen? Zorg dan dat u zo veilig mogelijk naar boven kunt. Als u nog trappen kunt lopen is het fijn om een tweede trapleuning te monteren. Deze zorgt voor meer ondersteuning en dat u minder gemakkelijk uitglijdt. Als u niet meer zelfstandig de trap op kunt en uw slaapkamer en badkamer zijn boven, dan kan een traplift een oplossing zijn.
3. Zorg voor voldoende verlichting
Goede verlichting zorgt er voor dat u alles kunt zien en geeft een veilig gevoel. Zorg daarom dat u binnen alles goed verlicht, zoals de trap, de keuken, de badkamer en looproutes en zeker ook buiten!
4. Plaats alles op ooghoogte
De simpelste dingen, zoals een raam openen, een pan uit het bovenste kastje pakken of de deur opendoen, zijn vaak de grootste obstakels.
Ramen: de beste hoogte om een raam te openen is tussen heup en schouder (tussen 90 en 120 cm vanaf de vloer). Zijn de raamklinken te hoog geplaatst, plaats dan de klinken op de juiste hoogte. Ook hooggeplaatste ventilatieroosters kunt u met een met een trekkoord of trekstang openen en sluiten. Hetzelfde geldt voor de raambekleding.
Kastjes: zorg dat alle kasten niet hoger zijn dan op ooghoogte en installeer ladekasten in de keuken. Zo hoeft u ook niet te diep te bukken om bijvoorbeeld een pan te pakken.
5. Zorg voor veilige sanitaire voorzieningen
Kies voor een inloopdouche of instapbad met een antislipvloer, een douchekruk en wandbeugels. Is het toilet te laag? Vervang deze door een hoger exemplaar of kies voor een toiletverhoger. Heeft u een extra verdieping, maar geen extra toilet en wel de ruimte? Plaats dan een tweede toilet op de bovenverdieping.
6. Laat in uw woning domotica installeren
Domotica houdt in dat u uw huis ‘automatiseert’. U kunt daarmee op afstand uw gordijnen, rolluiken, zonwering en de cv-installatie bedienen. U kunt hierop ook een valdetectiesysteem en een digitale deurspion installeren. Hiervoor is het wel belangrijk dat u een stabiele internetverbinding heeft. Dit kan gerealiseerd worden door meerdere wifipunten te installeren in uw woning.
7. Creëer een onderhoudsvriendelijke tuin
Als u een tuin heeft, is het fijn dat u ervan kunt genieten zonder veel onderhoud. Richt uw tuin daarom in met vaste planten, die ieder jaar terugkomen. Verstenen is geen goede oplossing. Dat zorgt voor hitte in de zomer (hittestress) en werkt negatief op uw gezondheid.
8. Passend zorgarrangement
Niet alleen de bouwtechnische aanpassingen maken het mogelijk dat u langer thuis kunt blijven wonen, ook een passend zorgarrangement, bijvoorbeeld in de vorm van volledig pakket thuis (VPT) is daarvoor nodig. Bij een VPT blijft u thuis wonen en levert een zorginstelling het volledige pakket zorg. Het is dezelfde zorg die u zou krijgen in een zorginstelling. De zorginstelling waar u de zorg van ontvangt, heeft een contract met het zorgkantoor. Het zorgkantoor betaalt de zorginstelling rechtstreeks voor de geleverde zorg. Dit heet zorg in natura. Meer weten over het VPT of andere zorgarrangementen, kijk dan op: Volledig pakket thuis (vpt) | De Wlz | Regelhulp - Ministerie van VWS(Verwijst naar een externe website)
Mogelijkheden voor een huurwoning
Heeft u een huurwoning die u huurt bij Stadlander? Dan kunt u via https://stadlander.nl/aanpassingen-en-hulpmiddelen/ diverse(Verwijst naar een externe website) hulpmiddelen aanvragen om uw huurwoning levensloopbestendig te maken.
Mogelijkheden vanuit de gemeente
Door uw huis levensloopbestendig te maken, hoeft u niet te verhuizen als u slechter ter been bent of hulpbehoevend bent. Het is goedkoper en gemakkelijker dan u misschien denkt. De gemeente biedt verschillende mogelijkheden om het u (financieel) makkelijker te maken om uw woning aan te passen:
- de gemeente kan meekijken waar u behoefte aan heeft en hoe u iets kunt realiseren. Ga naar Hulp bij wonen en huishouden | Gemeente Tholen om te kijken wat voor u de mogelijkheden zijn;
- de gemeente biedt ook de stimuleringsregeling Duurzaam en Langer Thuis. Via deze regeling kunt u een lening krijgen voor de maatregelen die u wilt nemen voor het levensloopbestendig maken van uw woning. Meer informatie over deze stimuleringslening vindt u op Stimuleringslening Duurzaam en Langer Thuis | Gemeente Tholen
Gezond en vitaal ouder worden
Een actieve voorbereiding op gezond en vitaal ouder worden, draagt bij aan een onbezorgde oude dag. Om vragen en problemen voor te zijn, is het verstandig om al vroeg na te denken over hoe u gezond en vitaal oud kunt worden. Naast de bovenstaande tips om uw woning aan te passen op het ouder worden, staan er hieronder drie tips die bijdragen aan het gezond en vitaal oud worden:
1. Gezonde voeding
Een van de belangrijke onderdelen van gezond en vitaal oud worden, is een gezond voedingspatroon. Als u ouder wordt stijgt namelijk de kans op bijvoorbeeld hart- en vaataandoeningen, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes type 2. Dit kan voorkomen worden door gezonde en natuurlijke voeding, zoals groente en fruit. Eet wat minder vlees en eet vaker vette vis. Beperk stoffen als zout, suikers, dierlijke vetten en snelle koolhydraten. Door de gezonde voedingsstoffen te combineren met regelmatig eten, niet meer eten dan uw lichaam nodig heeft en tijd nemen om te eten, doet uw gezondheid goed.
2. Sociaal en actief betrokken
Een goed sociaal netwerk hebben en houden, zorgt dat u betrokken blijft in wat er in uw omgeving en maatschappij afspeelt. Gezellig koffie drinken met elkaar, kletsen over uw vrijwilligerswerk of uw hobby en het samen ondernemen van activiteiten zorgt ervoor dat u mentaal en sociaal volop in het leven blijft staan en maatschappelijk blijft meedoen. Ook op latere leeftijd. Uw doel maakt uw leven de moeite waard ongeacht uw situatie.
3. Blijf bewegen
In beweging blijven is niet alleen goed voor uw botten en spieren, maar ook voor uw hart en bloedvaten. Elke dag minimaal een half uur lichamelijk matig-intensief inspannen is dan ook goed. Wandel, fiets, werk in de tuin, ga zwemmen, dansen of doe aan yoga. U behoudt zo uw spierkracht en blijft soepeler waardoor u een ouderdomskwaal als slijtage tegengaat. Bovendien is sporten en bewegen prima om u te ontdoen van spanningen, het levert energie, maakt u productiever, zorgt dat u beter slaapt en houdt uw lichaam in vorm. Kortom, bewegen hoort bij een gezonde levensstijl.