Hout stoken

Een brandende houtkachel, pelletkachel, open haard of vuurkorf: veel mensen vinden het gezellig. Maar hout stoken kan ook geur- en gezondheidsoverlast geven. De rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze stoffen zijn slecht voor de luchtkwaliteit, uw eigen gezondheid, maar ook voor die van uw omgeving. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. Wilt u toch hout stoken? Houd rekening met elkaar en probeer de overlast te beperken. Op deze pagina staat informatie en tips om verantwoord hout te stoken.

Stooktips

De stooktips vindt u terug op de infographic en in het uitklapbare menu hieronder. 

Download de infographic met stooktips (pdf, 230 KB)

Raadpleeg eerst de stookwijzer

Denk aan uw buren en kijk altijd eerst op de Stookwijzer van www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer, voordat u gaat stoken. De Stookwijzer vertelt u wanneer het vuur beter uit kan blijven. Bijvoorbeeld bij windstil of mistig weer. De rook blijft dan namelijk tussen de huizen hangen.

Stook alleen droog hout

Dit hout geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herkent u aan barsten of een schors die loslaat. Hout dat u zelf gehakt heeft, moet u minstens 2 jaar laten drogen.

Stook geen geïmpregneerd, gebeitst of geverfd hout

Bij verbranding van dit soort hout komen zware metalen vrij. Ook gelijmd hout, zoals spaanplaat, vlokkenplaten en laminaatvloeren, horen niet in de haard of kachel. Papier en karton verbranden is verboden. Het geeft namelijk veel rook en vliegas.

Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur

De manier waarop u de kachel aansteekt, maakt namelijk veel uit voor hoeveel fijnstof er vrijkomt. Gebruik geen brandbare vloeistoffen om het vuur aan te steken. Dat is gevaarlijk.

Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen door een erkend vakman

Op die manier kan de rook goed naar buiten. Hiermee voorkomt u een schoorsteenbrand.

Zorg voor volledige luchttoevoer

Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden. Er komen dan minder schadelijke stoffen vrij. Nieuwere houtkachels regelen de luchttoevoer automatisch. Zet bij een open haar de klep in de schoorsteen helemaal open, en bij een oudere houtkachel de luchttoevoerklep van de kachel.

Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open

Of zet een raampje open. Het vuur kan dan lucht (zuurstof) aantrekken en de rook kan via de schoorsteen naar buiten.

Controleer regelmatig of u goed stookt

Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zet dan een raampje open voor meer zuurstof.

Een elektrische barbecue

Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook) overlast voor de omgeving.

Stookalert

Wanneer de weersomstandigheden of de luchtkwaliteit ongunstig zijn om te stoken, en er grote kans op overlast is, geeft het RIVM een stookalert af. Het alert wordt rond het middaguur afgegeven en geldt voor diezelfde dag, avond en nacht. Tijdens een stookalert in onze gemeente en provincie doen we een dringende oproep aan alle inwoners om geen hout te stoken. Zo kunnen we de geur- en gezondheidsoverlast zo veel mogelijk beperken.

Het RIVM verstuurt het stookalert via de mail. Meld u daarvoor aan via www.rivm.nl/stookalert. Het RIVM maakt het stookalert ook bekend via hun website en Twitter. Op eerdergenoemde website vindt u ook veel gestelde vragen en antwoorden.

Voor welke manieren van hout stoken geldt het stookalert?

Het stookalert geldt voor alle vormen van houtstook: binnen in huis én buiten. Bijvoorbeeld in een houtkachel, open haard of pelletkachel. Maar ook een terrashaard, vuurkorf, barbecue of ander houtvuur buiten. Het stookalert geldt niet voor mensen die een kachel als hoofdverwarming gebruiken. Het stookalert is ook niet gericht op bedrijven.

Overlast

Ervaart u overlast? Ga eerst rustig in gesprek met de stoker(s). Misschien weet de ander niet dat u last heeft en is het probleem met enkele afspraken opgelost. Lukt dat niet, dien dan een klacht in bij de gemeente Tholen, Omgevingsdienst, GGD of via www.atlasleefomgeving/stookwijzer. De klacht bij de gemeente kunt u indienen via de webpagina Overlast melden op onze website.