Zwemlessen

Wij hebben een waterrijk land, daarom is zwemles in Nederland heel vanzelfsprekend. Om zwemveilig te zijn is het belangrijk om te leren zwemmen. 

Er worden in onze gemeentelijke openluchtzwembaden zwemlessen gegeven voor de NRZ-diploma’s: A, B, C, survival en zwemvaardigheid 1, 2 en 3. Alle lessen alleen bij voldoende aanmeldingen. Zwemvaardigheid wordt alleen in De Spetter gegeven.

Zwemlessen zijn bedoeld voor kinderen van 6 jaar of ouder en voor kinderen die in 2024 6 jaar worden.

De zwemlessen zijn tot en met 19 september 2024.

A-diploma B-diploma C-diploma
30 minuten les doordeweeks en/of zaterdag 30 minuten les doordeweeks en/of zaterdag 30 minuten les doordeweeks en/of zaterdag
1 of 2 keer per week 1 keer per week lessen 1 keer per week lessen
2 periodes gemiddeld nodig 1 periode gemiddeld nodig 1 periode gemiddeld nodig

Inschrijven

Bij inschrijving van de zwemles dient u een geldig legitimatiebewijs te tonen van de persoon die op zwemles gaat. U kunt via onderstaande de blauwe knop het inschrijfformulier downloaden (PDF), uitprinten en alvast invullen. Bij het zwembad zelf liggen ook inschrijformulieren.

Download het inschrijfformulier 2024 (pdf, 206 KB)

Kosten 2024

Wat Kosten
Zwemles 1x per week € 144,00
Zwemles 2x per week (alleen A-diploma) € 216,00
Toegangspas, eenmalige aankoop € 3,50 p.p.
De zwemleskaarten zijn met seizoensabonnement.

Zwemlessen een of twee keer per week

De zwemleskaarten voor twee keer per week les zijn alleen voor de lessen voor het A-diploma. Vanaf het B-diploma is het niet mogelijk om twee keer per week zwemles te volgen, restitutie van lesgeld is niet mogelijk.

Kinderen die twee keer per week lessen gaan de vorderingen harder gaan dan met één keer per week les. Bij twee keer per week zwemles, vinden de lessen altijd plaats op zaterdagochtend en één avond doordeweeks. Dit onder voorbehoud, het rooster kan worden aangepast.

Lestijden

De zwemlessen duren 30 minuten en worden gegeven op: 

  • Zaterdagmorgen tussen 8.00 uur en 13.00 uur in zowel het zwembad de Spetter als in zwembad Haestinge
  • Dinsdag, woensdag en donderdag tussen 17.00 en 19.45 uur in het zwembad Haestinge
  • Dinsdag, woensdag en donderdag tussen 17.00 en 19.45 uur in zwembad de Spetter

Let op! Bovenstaande dagen en tijden zijn onder voorbehoud. De definitieve dagen en tijden zijn afhankelijk van het aantal ingeschreven kinderen en de beschikbaarheid van instructeurs.

Wensen van ouders kunnen waar mogelijk worden meegenomen bij het plannen van de lessen.

Wekelijks extra oefenmoment

Iedere week extra oefenmoment voor zwemles: maandagavond in Haestinge en donderdagavond in De Spetter. Ouder/verzorger moet een geldig toegangsbewijs hebben.

Diplomazwemmen

Het afleggen van het diplomazwemmen in het zwembad kost € 22,00 per diploma. Voordat uw kind gaat diplomazwemmen gaat uw kind eerst proefzwemmen. Bij voldoende deelname is er diplomazwemmen voor de zomervakantie en in september. Data en tijden zijn nog niet bekend.

Wij bieden het enige echte Zwem-ABC

In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Nationale Norm Zwemveiligheid.

Onze beide gemeentelijke buitenzwembaden hebben de Licentie Nationale Zwemdiploma’s en worden elk jaar onafhankelijk getoetst door de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid (voorheen Nationaal Platform Zwembaden | NRZ). Zo weet u als ouder/verzorger zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de meest recente kwaliteitscriteria en leggen we de basis voor een leven lang zwemplezier en –veiligheid.

Dit geeft u als ouder/verzorger vier zekerheden:

  • Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat uw kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
  • Uw kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C. Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C voldoet uw kind aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Deze officiële diploma’s worden bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitoefening van verschillende beroepen.
  • De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat u kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt u als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van uw kind.
  • Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen.

Kijk voor meer informatie en antwoorden op veel gestelde vragen van andere ouders over dit onderwerp ook op www.allesoverzwemles.nl.

Volwassen zwemles

Heeft u nog geen zwemdiploma of wilt u ook in bezit komen van een hoger diploma? Geef u dan op voor volwassen zwemles. Vraag bij de receptie van een van de zwembaden naar de mogelijkheden.

Gedragscode zwembranche

Een zwembad is een plek is waar veel mensen, van jong tot oud, samenkomen.

Zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen vinden het belangrijk dat ongewenst gedrag binnen de zwembranche wordt voorkomen en bestreden. Daarom is er een gedragscode zwembranche ontwikkeld door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Deze gedragscode geeft aan wat wel en wat niet kan. Ook staat er beschreven hoe de zwemonderwijzer in het vak hoort te staan en wat ouders, bezoekers en collega’s mogen verwachten. Het geeft het (zwembad)personeel, vrijwilligers, ouders en kinderen houvast en bescherming. Bekijk de gedragscode zwembranche.

Meldpunt Centrum Veilige Sport

Ondanks de gedragscode kan het voorkomen dat er tijdens of na de zwemles sprake is van gedrag dat als ongewenst wordt ervaren. Denk hierbij aan pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie. Een zwemles hoort sociaal veilig te zijn voor een kind. Grensoverschrijdend gedrag hoort daar niet thuis. Ouders/ verzorgers kunnen bij twijfel of als ze hulp willen contact opnemen met het meldpunt Centrum Veilige Sport via www.centrumveiligesport.nl.