Doelgroepverklaring oudere werknemer LKV
Het Loonkostenvoordeel (LKV) voor de oudere werknemer wordt afgeschaft vanaf 2025.
Uw werkgever kan voor u een bijdrage in de loonkosten ontvangen als u tot de doelgroep ‘oudere werknemer’ behoort. Daarvoor heeft uw werkgever een doelgroepverklaring nodig. Deze kunt u aanvragen bij de gemeente. Het Loonkostenvoordeel (LKV) is een van de vier tegemoetkomingen voor werkgevers uit de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl).
Wat zijn de voorwaarden?
- U bent bij de start van uw nieuwe baan 56 jaar of ouder, maar u hebt de AOW-leeftijd nog niet bereikt.
- U hebt in de maand voor de start van uw nieuwe baan een uitkering van de gemeente ontvangen (Participatiewet, IOAW of IOAZ).
- U bent in de 6 maanden voor de start van uw nieuwe baan niet in dienst geweest bij de werkgever waar u nu werkt.
- U hebt een gewone baan bij uw werkgever en u krijgt voor uw werk betaald.
- U vraagt de doelgroepverklaring aan binnen 3 maanden nadat u in dienst bent gekomen. Na deze 3 maanden heeft u hier geen recht meer op.
Wat moet ik doen?
- De aanvraag voor de doelgroepverklaring moet u uiterlijk binnen drie maanden na start van uw baan doen.
- U kunt de aanvraag zelf indienen óf u kiest ervoor dat uw werkgever de aanvraag indient. Dan moet u uw werkgever daarvoor wel machtigen. Daarvoor ontvangt u dan later een machtigingsformulier.
- Aanvragen gaat via bovenstaande blauwe knop.
- U bent niet verplicht om een doelgroepverklaring aan te vragen.
Als u geen uitkering ontving via de gemeente kan het zijn dat u een doelgroepverklaring kunt aanvragen via het UWV(Verwijst naar een externe website).
En daarna?
- De gemeente beoordeelt uw aanvraag en als alle gegevens kloppen stelt zij de doelgroepverklaring op.
- U ontvangt deze verklaring via e-mail. Geef een kopie hiervan aan uw werkgever. Als u uw werkgever gemachtigd heeft om de aanvraag in te dienen dan stuurt de gemeente ook een kopie aan uw werkgever.
- De gemeente verstuurt een kopie aan het UWV.
Voor de werkgever:
Als u als werkgever een kopie van de doelgroepverklaring heeft ontvangen, bewaart u deze bij de loonadministratie. U kunt in de loonaangifte de indicatie voor de premiekortingen LKV op ‘ja’ zetten. U doet dit bij iedere aangifte loonheffingen over het jaar waarover u het LKV wilt ontvangen. U krijgt de tegemoetkoming in het jaar na uw aangifte. UWV controleert of er voor u een doelgroepverklaring is. Zonder doelgroepverklaring heeft u geen recht op het loonkostenvoordeel. Na de periode van drie jaar na indiensttreding stopt het recht op LKV oudere werknemer.
Afschaffing LKV voor oudere werknemers vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 wordt het LKV voor de doelgroep van oudere werknemers (56 jaar of ouder) in stappen afgeschaft. Over 2025 ontvangen werkgevers een lager bedrag voor werknemers die op of na 1 januari 2024 in dienst zijn gekomen. En over 2026 ontvangt de werkgever geen bedrag meer.
Voor werknemers die in dienst zijn gekomen vóór 1 januari 2024 wordt het LKV voor oudere werknemers niet verlaagd en afgeschaft. Voor hen houdt de werkgever maximaal 3 jaar recht op het LKV voor oudere werknemers.
Valt een oudere werknemer ook onder de doelgroep arbeidsbeperkte werknemers? En start het dienstverband op of na 1 januari 2024? Dan vraagt de werkgever een doelgroepverklaring arbeidsbeperkte werknemers aan bij het UWV(Verwijst naar een externe website). Dit LKV wordt niet afgeschaft.