Opvang Oekraïense ontheemden

Lees hieronder de veel voorkomende vragen en antwoorden over de oorlog in Oekraïne.

Kijk op www.refugeehelp.com. Deze verzamelwebsite van Rode Kruis, Leger des Heils en Vluchtelingenwerk geeft de meest actuele informatie voor Oekraïners en hulpaanbieders.

Voor informatie over de gemeente Tholen kijkt u in het onderstaande menu. Heeft u een vraag over de opvang van de ontheemden? Stuur u dan een e-mail naar oekraine@tholen.nl.

 

Deze webpagina is ontwikkeld door de dertien Zeeuwse gemeenten. Op deze webpagina vindt u de actuele cijfers over:

  • de gemeentelijke opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Zeeland en per gemeente (beweeg met uw muis over het kaartje voor de cijfers per gemeente). De particuliere opvang is in deze cijfers niet meegenomen;
  • de opvang van asielzoekers in reguliere opvanglocaties en noodopvanglocaties in Zeeland;
  • het aantal geplaatste statushouders in Zeeland.

De cijfers worden dagelijks geactualiseerd. De capaciteit en bezetting worden landelijk aangeduid met de term 'bedden'. Klik hier om naar de pagina te gaan.

Gemeente Tholen vangt ontheemden op in vier gemeenteljke opvanglocaties en daarnaast verblijven er ontheemden op particuliere adressen.

Ontheemden worden opgevangen in:

  • Sint-Maartensdijk in voormalig hotel het Raedthuys en in Woonzorgcentrum Maartenshof
  • Sint-Annaland in locatie Annewas
  • Tholen in Hervormde pastorie

Stichting Metadidomi werkt in de Annewas en 't Raedthuys samen met Stadlander en de gemeente in de coördinatie van de opvang. Stadlander en de gemeente werken daarnaast samen in Maartenshof, Sint-Maartensdijk. Op alle locaties wordt samengewerkt met vrijwilligers.

Van alle locaties is nog niet bekend hoe lang zij in gebruik zullen zijn. Er wordt bekeken welke aanvullende locaties er nog meer gereed gemaakt kunnen worden voor opvang, mocht dat nodig blijken.

Daarnaast zijn er verspreid over de hele gemeente verschillende gezinnen die ontheemden opvangen.

Dit mag vanaf 1 april 2022. Voor werknemers uit Oekraïne hoeft u geen werkvergunning aan te vragen als zij vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Als u een werknemer uit Oekraïne in dienst wilt nemen, moet u dat wel bij het UWV melden. Meer informatie daarover vindt u op de website van het UWV.

Ontheemden vallen onder de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraine. Voor de RMO hoeft geen zorgpremie of eigen risico betaald te worden. Ook is het zorgpakket van de RMO ruimer dan het basispakket. Op het moment dat een ontheemde toch een zorgverzekering afsluit heeft hij/zij eventueel recht op zorgtoeslag.

Vangt u mensen op? Het is om meerdere redenen fijn als u zich registreert als opvangadres. Registratie zorgt ervoor

  • dat we inzichtelijk krijgen hoeveel mensen uit Oekraïne in onze gemeente en uiteindelijk in Nederland verblijven;
  • dat zaken als medische hulp, leefgeld en scholing makkelijker geregeld kunnen worden;
  • dat we weten waar we mensen kunnen bereiken, bijvoorbeeld als achtergebleven familieleden contact zoeken, men op de hoogte moet worden gehouden van de laatste ontwikkelingen;
  • dat we uit oogpunt van veiligheid weten hoeveel mensen er op een adres verblijven.

Melden heeft dus voordelen. U kunt zich registreren via de onderstaande knoppen.

Rijksoverheid heeft, in samenwerking met andere  partijen, een handreiking (pdf, 7 MB) gemaakt. In deze handreiking vindt u informatie over hoe u een opvangplek kunt aanbieden, waar u op moet letten en welke voorzieningen voor uw gast(en) beschikbaar zijn (gezondheidszorg en onderwijs).

Inloggen met DigiD Registratie opvang vluchteling Oekraïne Inloggen met eHerkenning Niveau 2+ Registratie opvang vluchteling Oekraïne

Vluchtelingen uit de Oekraïne kunnen zich registreren in de Basisregistratie Persoonsgegevens in de gemeente waar zij verblijven. Deze registratie is noodzakelijk voor het aanvragen van leefgeld, regelen van gezondheidszorg en werk. Voor het registreren kan een afspraak worden gemaakt. Hier leest u meer over dit onderwerp.

Wilt u helpen? Via het webformulier kunnen inwoners en organisaties vrijwillige hulp en/of diensten aanbieden. Gebruik de onderstaande knoppen om een melding te maken.

Inloggen met DigiD Aanmelden hulp opvang vluchtelingen Inloggen met eHerkenning Niveau 2+ Aanmelden hulp opvang vluchtelingen

Heeft u woonruimte beschikbaar voor mensen uit Oekraïne, dan kunt u zich opgeven bij Takecarebnb. Hier worden gastgezinnen en vluchtelingen gematcht. 

Opvang van vluchtelingen vraagt andere aandacht dan een gast van drie dagen. Als u iets wilt doen dan kunt u zich wellicht op een andere manier als vrijwilliger inzetten, bijvoorbeeld door te helpen op een grotere opvanglocatie of door spullen in te zamelen.

Heeft u vragen over de ontwikkelingen? Wat houden de nieuwe sancties tegen Rusland in? Kunt u nog handelen met uw zakenpartner?

Voor antwoorden op deze vragen kunt u terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.