Zwervende dieren en dieren in nood

De gemeente heeft een wettelijke taak voor de opvang en zorg voor zwerfdieren en gevonden dieren waarvan wordt vermoed dat ze een eigenaar hebben. Voor de eerste 14 dagen na vondst van een dier heeft de gemeente een 'bewaarplicht'.

Omdat een dier nu eenmaal geen voorwerp is, werkt de gemeente samen met een deskundige instantie om ervoor te zorgen dat de dieren goed terecht komen. In onze gemeente is een overeenkomst afgesloten met de Elkie Stichting, welke onderdeel uitmaakt van Dieren Opvangcentrum Tholen (DOT), Roolandsedijk 2 te Tholen. De gevonden dieren, denk daarbij aan honden en katten, kunnen bij dit opvangcentrum worden gebracht om verzorgd te worden. Als het gaat om honden of katten die opgehaald moeten worden met de dierenambulance, dan kan daarvoor rechtstreeks contact worden opgenomen met DOT via telefoonnummer 0166-612027.

Als er een aanrijding heeft plaatsgehad met een hert, ree, das, wild zwijn of vos of één van deze 'wilde' dieren gewond wordt aangetroffen, dan kan men contact opnemen met de politie.

Wie een gewonde vogel vindt, kan contact opnemen met één van de twee opvangcentrums in de regio die inheemse vogels opvangen. Dit zijn:

  • Vogelrevalidatiecentrum Zundert (telefoonnummer: 076-5974165) en
  • Stichting vogel- en zoogdierenopvang Zeeland de Mikke te Middelburg (telefoonnummer: 0118-628288). 

Bij de Mikke worden ook zoogdieren opgevangen. Deze instanties rijden zelf niet om de dieren op te halen. Men kan daar het gevonden (gewonde) dier afgeven en dan nemen zij de zorg over.