Vrijwilligers

Vrijwilligers lopen risico's bij het uitoefenen van hun vrijwillige taken. Daarbij is er een groot verschil in de geboden dekking per gemeente. Ook zijn er veel vrijwilligers verzekerd via hun verenigingen of organisatie. Het gevolg is een grote diversiteit in dekking. De gemeente Tholen heeft daarom per 1 januari 2009 zowel de Basis verzekering als de vrijwilligers Plus polis afgesloten voor alle vrijwilligers binnen de gemeente.

Een aantal veranderingen:

 • Het eigen risico voor organisatie bij aansprakelijkheid voor vrijwilligers , die vastgesteld was op € 100,- wordt geschrapt
 • Het eigen risico voor organisaties bij de verkeersaansprakelijkheid van € 500,- wordt ook geschrapt
 • De maatschappelijke stagiaires, de vrijwilligers van de toekomst, worden volledig  'meegenomen' in de dekking.
 • De premie wordt per premievervaldatum met 20% verlaagd tot 20 eurocent per ingezetene, inclusief assurantiebelasting.

Bestanden

Meer informatie

Wilt u aan de slag als vrijwilliger? In de gemeente Tholen zijn veel organisaties die met vrijwilligers werken. Word chauffeur, help bij de Voedselbank of drink een kopje koffie met een eenzame oudere. Of ontdek één van de andere opties waar je bij aan de slag kunt. Er is altijd iets wat bij u past. Hieronder vindt u een overzicht van organisaties die werken met vrijwilligers. 

Allèvo Maaltijdvoorziening, Sint-Maartensdijk

Vrijwilligers van Allèvo Maaltijdvoorziening rijden in de gemeente Tholen eigen routes met (warme) maaltijden om bij mensen thuis te bezorgen.

Wilt u zich aanmelden of meer informatie? Neem contact op met de coördinator maaltijdvoorziening: 0166-66 84 50.

Bibliotheek Oosterschelde, vestigingen Tholen en Sint-Annaland

Vrijwilligers voor de Bibliotheek Oosterschelde hebben de volgende taken:

 • bezoekers verwelkomen;
 • gebruikers wegwijs maken in de bibliotheek;
 • zorgen voor een goede presentatie van de collectie;
 • zorgen voor de juiste werking van de bibliotheekvoorzieningen.

Wilt u zich aanmelden? Stuur een mail naar vrijwilliger@bibliotheekoosterschelde.nl. Meer weten? Ga naar www.bibliotheekoosterschelde.nl of neem contact op.

Dagbesteding De Vlinderbloem, Tholen

De Vlinderbloem is een dagbesteding voor mensen met een beperking. Bij de dagbesteding worden activiteiten aan kleine groepen op maat aangeboden, waarbij rekening wordt gehouden met de mogelijkheden en interesses. 

Wilt u zich aanmelden? Neem contact op via vlinderbloem@gmail.com of 0166-60 64 11. Meer weten? Ga naar vlinderbloemtholen.nl of neem contact op met De Vlinderbloem.

Dorps- en zorgloketten

In elke Thoolse kern is op dit moment een dorps- of zorgloket aanwezig. Vanuit de loketten bieden vrijwilligers graag een helpende hand bij een klusje in huis of met boodschappen doen. Maar ook een luisterend oor of een praatje op z’n tijd zijn dingen die vrijwilligers bieden.

Wilt u zich aanmelden om vrijwilliger te worden bij het loket in uw kern of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met het loket. De contactgegevens van de loketten vindt u op de webpagina Zorgloketten.

Kunstkring Tholen

Stichting Kunstkring Tholen organiseert de Kunstroute Tholen. De Kunstroute is een evenement dat cultuur en kunst van Thoolse kunstenaars combineert. Enthousiaste vrijwilligers kunnen helpen bij diverse werkzaamheden.

Wilt u zich aanmelden of meer weten? Neem dan contact op met het secretariaat via marjadekkers@zeelandnet.nl

Leger des Heils dienstencentrum Tholen in Sint-Maartensdijk

Doorgaan waar anderen stoppen. Samen strijden voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. Werken met passie en impact, vanuit hun christelijk geloof. Dat is werken bij het Leger des Heils.

Wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op via 06-10 18 95 53 (tijdens openingstijden). Meer weten? Ga naar www.legerdesheils.nl/locatie/buurthuiskamertholen.

Nederlandse Patiëntenvereniging Tholen

Nederlandse Patiëntenvereniging Tholen (NPV-Tholen) organiseert thema-avonden en biedt thuishulp voor iedereen.

Aanmelden kan via de website van NPV afdeling Tholen. Meer weten? Ga naar de website van NPV of neem contact op via 06-59 32 08 96.

Rode Kruis afdeling Tholen/Reimerswaal                        

In Zeeland staat het Rode Kruis klaar bij calamiteiten, maar het biedt ook ondersteuning op festivals en evenementen. Verder doet het Rode Kruis aan voorlichting, acties en EHBO.

Aanmelden kan via de website van het Rode Kruis. Meer weten? Ga naar de website van Rode Kruis Tholen/Reimerswaal of neem contact op via 06-10 50 17 48.

Sjaloom Zorg: Smalstad XL in Tholen

Smalstad XL is een woonzorglocatie in de Thoolse wijk Stadszicht II. Smalstad XL richt zich op bewoners van 18 tot ongeveer 70 jaar met verschillende maten van zelfstandigheid. Iedere cliënt heeft zijn eigen woonkamer, badkamer en slaapkamer en men kan gebruik maken van een gemeenschappelijke ruimte om samen te eten en te ontspannen.

Bekijk alle vacatures en meer informatie op de website van Sjaloom Zorg. Aanmelden kan via de website of door een mail te sturen naar l.kersbergen@sjaloomzorg.nl.

Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ)

SLZ is een professionele vrijwilligersorganisatie. Samen met boeren, grondeigenaren en overheden werken 3.000 vrijwilligers ruim 45.000 uur per jaar aan beheer, herstel en ontwikkeling van natuur en landschap in Zeeland!

Wilt u zich aanmelden? Ga naar www.landschapsbeheerzeeland.nl/vrijwilligers. Op de website van SLZ vindt u ook meer informatie.

SVRZ Ten Anker in Tholen

SVRZ doet aan ouderenzorg en begeleidt mensen met meerdere gezondheidsproblemen. Wonen, zorg en welzijn worden op elkaar aangepast.

Wilt u zich aanmelden? Ga naar www.svrz.nl/vrijwilligers/contactformulier. Meer weten? Neem contact op met de vrijwilligerscoördinator via 06 - 34 42 50 00.

Thover vervoersproject

Thover zoekt chauffeurs en begeleiders die met ouderen of kinderen willen (mee)rijden. Thover zorgt ervoor dat mensen veilig instappen en onderweg geen problemen krijgen.

Wilt u zich aanmelden of meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met de heer Dolf Becx via 06-52 06 61 88 of thovertholen@gmail.com.

WijZijn Tholen

Soorten vrijwilligerswerk die u bij WijZijn kunt doen, zijn onder andere:

 • buurtbemiddeling
 • werkzaamheden voor vluchtelingenhulp Tholen
 • statushouders wegwijs maken in de Thoolse samenleving
 • taalmaatjes.

Aanmelden kan via de website van WijZijn Tholen. Meer weten? Ga naar de website van WijZijn Tholen of neem contact op via maatschappelijkwerk@tholen.nl

Zonnebloem Scherpenisse 

Zonnebloem Scherpenisse organiseert het hele jaar door allerlei activiteiten voor hun deelnemers, van reisjes tot bingomiddagen.

Wilt u zich aanmelden of meer informatie? Ga naar de website van de Zonnebloem, afdeling Scherpenisse.

Zonnebloem Tholen/Oud-Vossemeer

Zonnebloem Tholen/Oud-Vossemeer zet zich met een groep vrijwilligers in voor mensen vanaf 18 jaar die een lichamelijke beperking hebben. Ook organiseert de Zonnebloem verschillende activiteiten.

Wilt u zich aanmelden of meer informatie? Ga naar de website van de Zonnebloem, afdeling Tholen/Oud-Vossemeer

Zorgboerderij An de Diek in Sint-Maartensdijk

Zorgboerderij An de Diek is een dagbesteding voor ouderen met dementie, psychische, verstandelijke of lichamelijke beperkingen. Mensen komen één of meerdere dagdelen per week en ontmoeten hier andere buurtbewoners en mensen uit andere dorpen. Er wordt samen koffie gedronken, gegeten en mensen kunnen er meedoen aan activiteiten.

Wilt u zich aanmelden? Stuur een mail naar j.aarnoudse@schutsezorgtholen.nl. Meer weten? Ga naar de website van Schutse Zorg Tholen.

Zorgboerderij Den Oesterdam in Tholen

Zorgboerderij den Oesterdam begeleidt kinderen en jong volwassenen met een verstandelijke beperking en/of probleemgedrag. Waaronder ADHD, autisme, Down Syndroom, ontwikkeling achterstand en meer.

Wilt u zich aanmelden? Neem contact op via 06-38 43 83 84 of oesterdam@ckzzeeland.nl. Meer weten? Ga naar de website van Zorgboerderij Den Oesterdam of neem contact op. 

Zorgboerderij Equimio in Sint-Annaland

Zorgonderneming EQuiMio is een plek waar jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking, opvoedings- en psychiatrische problemen zich kunnen ontwikkelen.  Er wordt gewerkt met paarden, honden en de natuur om de zorgboerderij heen.

Wilt u zich aanmelden? Neem contact op via 06–16 41 82 58 of info@equimio.nl. Meer weten? Ga naar equimio.nl of neem contact op. 

Zorgboerderij Intzadel in Oud-Vossemeer

Praktijk Intzadel is een zorgboerderij in Oud-Vossemeer. Naast begeleiding en dagbesteding kan men hier terecht voor diverse gezondheidsbehandelingen en therapieën met paarden.

Vrijwilligers worden hier onder andere ingezet om samen met jonge cliënten te klussen, hutten te bouwen, te voetballen en aan brommers te sleutelen of om paardenverzorgsters te helpen bij het voeren van de paarden, stallen te mesten, paarden te trainen en hun vacht te verzorgen. Verder kun je als vrijwilliger worden ingezet voor werkzaamheden als snoeien, gras maaien, onkruid wieden en nieuwe plantjes planten. Kortom hulp is altijd welkom.

Wilt u zich aanmelden? Neem contact op via 06-34 82 23 99 of info@intzadel.nl. Meer weten? Ga naar www.intzadel.nl of neem contact op. 

Voedselbank Goed Ontmoet

Voedselbank GoedOntmoet zet zich al jaren in om klanten in West-Brabant en Tholen van voldoende voedsel te kunnen voorzien. Zij beschikken over uitgiftepunten in zes gemeenten: Roosendaal, Halderberge, Steenbergen, Bergen op Zoom, Tholen en Woensdrecht.

De voedselbank is eigenlijk altijd op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor mensen die op of onder de armoedegrens leven.

WIlt u zich aanmelden of meer informatie? Ga naar de website van Goed Ontmoet of stuur een e-mail naar hr@goedontmoet.com