Energie besparen

Energie besparen: hoe doe je dat? We willen jou helpen met het verduurzamen van uw huis en tips geven voor jouw energieverbruik. Lees op deze pagina tips en meer informatie.

Energiecoach op bezoek

Wilt u graag praktische tips voor een lagere energierekening? Als inwoner van de gemeente Tholen kunt u een gratis en vrijblijvend advies aan huis krijgen van een energiecoach uit de gemeente Tholen. 

De energiecoaches zijn enthousiaste vrijwilligers uit onze gemeente Tholen met kennis over (kleine) energiebesparende maatregelen. Deze coach komt gratis bij u thuis. Tijdens het gesprek vertelt de coach welke maatregelen u kunt nemen en wat u kunt doen om energie te besparen. Klik op onderstaande blauwe knop om een afspraak te maken met een energiecoach. 

Aanvragen bezoek van energiecoach

Wat doet een energiecoach?

De energiecoach gaat met u in gesprek over de woning. Vervolgens loopt u samen een rondje door uw huis. De energiecoach laat u zien waar de meeste energie bespaard kan worden en met welke maatregelen. Na afloop van het gesprek ontvangt u een rapport per e-mail. Zo kunt u alle adviezen nog eens rustig doorlezen.

Doe je graag iets nuttigs in jouw vrije tijd? Heb je een passie voor energie en duurzaamheid? Of vind je het leuk om zelf iets te leren én om anderen wat bij te brengen? Wij zoeken vrijwilligers die energiecoach willen worden. Je gaat bij een inwoner thuis op zoek naar de mogelijkheden om energie te besparen. 

Stuur een e-mail met het onderwerp ‘energiecoach’ en jouw contactgegevens naar gemeente@tholen.nl of bel tijdens kantooruren naar 14 0166. Vraag dan naar Linda van Schilt. Als je je hebt aangemeld nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

 

Wat ga je doen?

Je geeft aan huis advies over kleine besparingen of grote(re) maatregelen die mogelijk zijn om een woning te verduurzamen. Deze adviezen schrijf je op in een rapport waarin alle kansen, besparingsmogelijkheden en indicatieve kosten samenkomen.

Als energiecoach

  • ben je enthousiast en sociaal
  • vind je het leuk om bij andere mensen over de vloer te komen en met hen mee te denken
  • beheers je de Nederlandse taal voldoende
  • heb je kennis van een computer: je kunt digitaal een rapport maken.

Heb je ervaring met het verduurzamen van je eigen woning? Dat is dat zeker een voordeel. Een technische achtergrond is niet nodig.

Hoeveel tijd kost het?

Je geeft zelf aan wanneer je beschikbaar bent. Op basis hiervan zetten we je in om inwoners te begeleiden. Houd er rekening mee dat een bezoek ongeveer een uur duurt.

Wat krijg je ervoor terug?

  • blije en dankbare inwoners
  • een gratis training waarin je leert over energiebesparing in gedrag en woningaanpassingen
  • deelname in een team van enthousiaste vrijwilligers en professionele ondersteuning van een hoofdcoach
  • reiskostenvergoeding en vrijwilligersverzekering

Tips om te besparen op je energierekening

Bekijk hieronder 24 tips om energie en geld te besparen.

Tip 1 verwarming: Verwarm alleen de ruimte waar je bent. Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent. Sluit ook alle tussendeuren. Bespaar ca. € 350 per jaar.

Tip 2 verwarming: Gebruik een radiator ventilator. Met radiator ventilatoren wordt de woonkamer snel lekker warm en kan de temperatuur van de cv-ketel naar 60°C of lager (zie tip 23). Bespaar ca. € 180 per jaar.

Tip 3 verwarming: Zet de thermostaat 1 graad lager. 9°C is vaak warm genoeg. Doe een warme trui aan en/of gebruik een deken op de bank. Bespaar ca. € 180 per jaar.

Tip 4 verwarming: Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden Celsius. Bespaar ca. € 180 per jaar. Zet je de thermostaat al een uur voor het naar bed gaan op 15 graden? Dan bespaar je nog eens 40 euro extra.
 

Tip 5 verwarming: Laat de thermostaat op 15 graden Celsius als er overdag niemand thuis is. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Als je dit 4 dagen in de week doet, bespaar je gemiddeld ± 120 m3 gas per jaar. Bespaar ca. € 180 per jaar.

Tip 6 verwarming: Douche niet langer dan 5 minuten. De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gezin kan € 135 per jaar besparen. Een leuke douchetimer kan helpen om korter te douchen.

Tip 7 energie: Zet apparaten uit, niet op stand-by. Zet elektrische apparaten helemaal uit. Gebruik hiervoor een stekkerdoos met schakelaar. 

Tip 8 energie: Gebruik de ventilator in plaats van de airco. Een airco verbruikt 15 x meer stroom dan een ventilator. Een ventilator is energiezuiniger en dus veel goedkoper in gebruik dan een airco. 

Tip 9 energie: Hang je was aan de lijn, gebruik geen droger. Heb je daar weinig ruimte voor, probeer dan de helft van je was op te hangen. Bespaar ca. € 150 per jaar.

Tip 10 warmte:Plaats een waterbesparende douchekop. Een waterbesparende douchekop bespaart ± € 60 per jaar. Het vervangen van een regendouche kan wel 90 euro per jaar besparen.

Tip 11 warmte: Plaats radiatorfolie achter uw radiatoren. Doe dit bij radiatoren tegen een buitenmuur. Per vierkante meter radiatorfolie bespaar je jaarlijks € 15.

Tip 12 warmte: Breng tochtstrips aan. Plaats tochtstrips in deuren en ramen. Plaats een tochtborstel voor je brievenbus. Isoleer ook het luik van je kruipruimte! Bespaar ca. € 80 per jaar.

Tip 13 energie: Vervang een oude koelkast of vriezer. Als je er één van +10 jaar oud vervangt kan dat € 80 per jaar besparen. Met een slimme stekker kan je het verbruik van de koelkast meten.

Tip 14 warmte: Houdt radiatoren vrij van spullen en stof. Als de radiator aan staat: hang er geen gordijnen voor én zet er geen meubels voor. Vieze radiatoren geven minder warmte af: houd ze schoon/stofvrij. Bespaar ca. € 45 per jaar.

Tip 15 energie: Zet je volle wasmachine op lage temperatuur. Was op 20, 30 of 40 graden. Zet de wasmachine op eco-stand. Voor goede hygiëne moetje soms heter wassen. Vaatdoeltjes bijvoorbeeld was je op 60°C. Bespaar ca. € 40 per jaar.

Tip 16 energie: Zet de volle vaatwasser op eco-stand. Geen vaatwasser gebruiken bespaart het meest. Gebruik je deze toch, zet hem dan pas aan als deze helemaal vol is. En zet hem op de eco-stand. Bespaar ca. € 40 per jaar.

Tip 17 energie: Gebruik LED lampen. Een LED lamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp. De besparing per lamp is € 4 tot 16 per jaar.

Tip 18 energie: Zet je vriezer niet kouder dan -18 graden Celsius. Bedenk goed of je een vriezer nodig hebt (wegdoen bespaart al snel € 80 per jaar). Gebruik je hem toch, zet hem dan maximaal op 18°C.

Tip 19 warmte: Kies de juiste vlam en doe een deksel op de pan. Zorg dat de gasvlam onder de pan blijft. Doe ook altijd de deksel op de pan. Eten kookt dan eerder en wordt sneller gaar, dit bespaart gas.

Tip 20 energie: Koel zuinig en ontdooi regelmatig de koelkast. Laat spullen uit de diepvries in je koelkast ontdooien. Ontdooi koelkast & vriezer ook regelmatig. Zet beide kasten 10 cm van de muur af.

Tip 21 energie: Gebruik de waterkoker zuinig. Verwarm niet meer water dan nodig. Maak water ook niet heter dan nodig.

Tip 22 warmte: Ontlucht radiatoren regelmatig. Als er te veel lucht in de leidingen zit werkt de verwarming niet optimaal. Dit kost extra energie. Vul ook de cv-ketel regelmatig bij.

Tip 23 warmte: Stel je cv-ketel af. Laat de temperatuur van de ketel afhangen van de temperatuur buiten. Ketels staan vaak op 90°C, terwijl 60°C al prima is. Kijk op www.zetmop60.nl.

Tip 24: Ventileer de ruimte waar je bent. Gebruik klepraampjes of ventilatieroosters. Ventileer extra tijdens het koken en douchen. Schone lucht in huis is belangrijk voor je gezondheid.