Vluchtelingenpaspoort of vreemdelingenpaspoort aanvragen

Informatie:

Is uw vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort uitgegeven tussen 17 juni en 24 juli 2022? Dan kunt u gratis een nieuw paspoort aanvragen. Er zijn namelijk problemen met paspoorten uit die periode.

Vluchtelingen en vreemdelingen die in Nederland mogen wonen, kunnen soms een speciaal paspoort krijgen. Vraag het paspoort persoonlijk aan in de gemeente waarin u woont.

Afspraak maken

Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is voor mensen die in Nederland wonen, maar hier niet vandaan komen. Vraag het paspoort persoonlijk aan in de gemeente waarin u woont.

U gebruikt een paspoort om u te identificeren. Dat betekent dat u bewijst wie u bent. Met een paspoort kunt u ook naar het buitenland reizen.

Bent u als vluchteling in Nederland? Dan kunt u misschien een vluchtelingenpaspoort krijgen.

Bent u geen vluchteling? En woont u in Nederland, maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? En kunt u geen paspoort krijgen van uw eigen land? Dan kunt u misschien een vreemdelingenpaspoort krijgen.

Een vluchtelingenpaspoort en een vreemdelingenpaspoort zijn in alle landen geldig, behalve in het land waar u vandaan komt. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Een visum is een officiële toestemming van een land om dat land binnen te komen.

Kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. Dit hangt af van de duur van uw verblijfsvergunning.

De voorwaarden voor een vluchtelingenpaspoort zijn:

 • U heeft een vluchtelingenstatus voor bepaalde of onbepaalde tijd (type III of IV).
 • U heeft niet de Nederlandse nationaliteit.
 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar u het vluchtelingenpaspoort aanvraagt.

Heeft u geen vluchtelingenstatus? Vraag dan een vreemdelingenpaspoort aan.

De voorwaarden voor een vreemdelingenpaspoort zijn:

 • U heeft een geldige verblijfsvergunning type I of II.
 • Uw eigen land geeft u geen paspoort.
 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar u het vreemdelingenpaspoort aanvraagt.

Zo vraagt u een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort aan:

 • U komt naar de gemeente.
 • U neemt mee:
  • uw geldige verblijfsvergunning
  • al uw reisdocumenten, ook als ze verlopen zijn
  • 1 kleurenpasfoto die volgens de regels is gemaakt
  • eventueel: uw verlopen vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort
 • U betaalt het paspoort bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

De gemeente kan uw aanvraag voor een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort doorsturen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. De gemeente vraagt u dan om extra documenten. De minister van Buitenlandse Zaken beoordeelt daarna uw aanvraag.

Vraagt u een paspoort aan voor een kind onder de 18 jaar? Kom dan samen met het kind naar de gemeente. Naast het bovenstaande neemt u ook mee:

 • uw eigen identiteitsbewijs
 • schriftelijke toestemming van beide ouders of voogden

Is uw paspoort kwijt of gestolen? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort kost € 61,00.

Wilt u met spoed een paspoort aanvragen? Dan betaalt u een toeslag van € 57,00.

Heeft de gemeente uw aanvraag doorgestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken? Dan duurt het mogelijk enkele maanden voordat u uw paspoort kunt ophalen. Een spoedprocedure is niet mogelijk.

Als de gemeente uw aanvraag niet doorstuurt naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, kunt u het paspoort na 6 werkdagen ophalen bij de gemeente.

Duurt 6 werkdagen te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 15.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.