Paspoort of identiteitskaart voor Nederlanders die in het buitenland wonen

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen een Nederlands reisdocument aanvragen. Neem contact op met 1 van de 12 gemeenten waar dit mogelijk is.

Als u Nederlander bent en in het buitenland woont, kunt u een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Dat doet u bij 1 van de 12 grensgemeenten in Nederland. Of u gaat naar een ambassade of consulaat in het land waar u woont.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

De voorwaarden om een Nederlands reisdocument aan te vragen als u in het buitenland woont zijn:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • U staat niet (meer) ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) als inwoner van Nederland.

Zo vraagt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart bij 1 van de 12 grensgemeenten aan als u in het buitenland woont:

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor kinderen onder de 18 jaar zijn er 2 mogelijkheden:

  • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
  • Komt er geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Is uw paspoort vermist of gestolen? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

De kosten voor een Nederlands reisdocument (aangevraagd in 1 van de 12 grensgemeenten) als u in het buitenland woont zijn:

  • paspoort voor personen tot 18 jaar: € 105,99
  • paspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 126,43
  • zakenpaspoort voor personen tot 18 jaar: € 105,99
  • zakenpaspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 126,43
  • Nederlandse identiteitskaart voor personen tot 18 jaar: € 87,04
  • Nederlandse identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder: € 121,94

(Tarieven 2024)

De kosten van een paspoort aangevraagd bij een ambassade of consulaat vindt u op de website Nederland Wereldwijd.

Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Marechaussee.nl.