Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Informatie:

Krijgt u een nieuw paspoort? Uw burgerservicenummer staat op de achterkant. In leesbare cijfers en in de QR-code.

 • Het is belangrijk dat u bij het aanvragen van een nieuw paspoort of identiteitskaart al uw huidige reisdocumenten meeneemt. Ook als deze verlopen zijn.
 • Let op: voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders/verzorgers nodig.
 • Voor het aanvragen van een identiteitskaart hebben kinderen tot 12 jaar toestemming van beide ouders/verzorgers nodig.

Dowload hieronder het toestemmingsformulier (PDF) of geef digitaal toestemming via DigiD.

Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont. Bij de afspraak moet u zelf aanwezig zijn. Na 5 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

Inloggen met DigiD Online paspoort of ID-kaart aanvragen Afspraak maken paspoort of ID-kaart Inloggen met DigiD Online toestemming reisdocument Formulier schriftelijke toestemming (pdf, 83 KB) Inloggen met DigiD Online aangifte vermissing reisdocument

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Dat moet u doen als u naar het buitenland wilt reizen of als u naar de dokter of het ziekenhuis gaat. Iedereen vanaf 14 jaar oud moet ook een paspoort of identiteitsbewijs kunnen laten zien als de politie daarom vraagt.

Reizen

Met een paspoort of identiteitskaart kunt u naar andere landen reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.

Vanaf welke leeftijd?

Iedereen vanaf 14 jaar moet een paspoort of identiteitsbewijs bij zich hebben. Als kinderen onder de 14 naar het buitenland reizen, hebben ze ook een paspoort of identiteitskaart nodig.

Als u naar het ziekenhuis of de dokter gaat, moet u ook een eigen paspoort of identiteitsbewijs hebben. Dat geldt ook voor kinderen. De leeftijd van het kind maakt niet uit.

Inloggen

Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Geldigheid

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Paspoort of identiteitskaart online aanvragen

Binnen enkele minuten uw aanvraag voor een paspoort of identiteitskaart in het gemeentehuis regelen? Dat kan als u alvast online uw aanvraag doet en betaalt. Ook als uw paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen is. U heeft voor een online aanvraag DigiD nodig. Na uw online aanvraag komt u op afspraak naar de balie. Daar levert u uw pasfoto en oude reisdocument in. Een week later kunt u uw reisdocument ophalen. Online een paspoort aanvragen is alleen mogelijk voor 18 jaar en ouder.

Let op! Als u heeft betaald met DigiD maakt u daarna een afspraak om uw paspoort of identiteitskaart aan te vragen.

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

 • U komt naar de gemeente.
 • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen.
 • U laat uw vingerafdruk registreren.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Bij het aanvragen van een identiteitskaart of paspoort voor kinderen jonger dan 12 jaar dienen kinderen mee te komen naar het gemeentehuis. Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 3 mogelijkheden:

 • Een ouder of voogd kan digitaal toestemming verlenen door het indienen van het online toestemmingsformulier reisdocument. U logt in via DigiD.
 • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
 • Neemt u geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Meld de vermissing zo snel mogelijk bij de gemeente en vraag een nieuw reisdocument aan.

Leg zo spoedig mogelijk een verklaring van vermissing af. Dit doet u online of persoonlijk aan de balie, eventueel gecombineerd met de aanvraag voor een nieuw paspoort of identiteitsbewijs. 

De kosten voor een paspoort zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 61,00
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 81,50

De kosten voor een identiteitskaart zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 39,00
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 74,00

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u een toeslag van € 57,00

Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente.

Duurt dat te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 15.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Defensie.nl.