Omschrijving

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen bij verschillende gemeenten een Nederlands reisdocument aanvragen. Dit kan een paspoort of een identiteitskaart zijn. Eventueel kunnen zij ook terecht bij een groot aantal ambassades en consulaten in het buitenland.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Wat moet ik doen?

Zo vraagt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart aan als u in het buitenland woont:

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor kinderen onder de 18 jaar zijn er 2 mogelijkheden:

• Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
  • Komt er geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Is uw paspoort vermist of gestolen? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Hoe werkt het?

De voorwaarden om een Nederlands reisdocument aan te vragen als u in het buitenland woont zijn:

• U heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • U staat niet (meer) ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) als inwoner van Nederland.

Wet en regelgeving