Luiers en incontinentiemateriaal

Afval van luiers en/of incontinentiemateriaal kunnen bij het restafval. Indien nodig kunt u een pas aanvragen voor een ondergrondse container bij u in de buurt. We toetsen of hier een (medische) noodzaak voor is. Neem hiervoor contact op met de Zeeuwse reinigingsdienst (ZRD) via telefoonnummer 0115-478 100 of kijk op de website van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD).

Uit ervaring blijkt dat de grijze container voldoende ruimte biedt voor gezinnen van vier personen met kinderen nog in de luiers. 

Doe mee met de proef wasbare luiers

We zoeken gezinnen met een kind tot maximaal 1,5 jaar oud die mee willen doen aan een proef met wasbare luiers. U krijgt de kans om uit te proberen of wasbare luiers iets voor uw gezin zijn. Het luierpakket bevat een set luiers inclusief handige accessoires om één volledige dag wasbare luiers te gebruiken. Er zijn twee proefperioden: van 24 mei tot en met 12 juli én van 4 oktober tot en met 22 november 2023. De specialisten van de Branchevereniging Wasbare Luiers begeleiden de deelnemers.

Aanmelden voor de proef wasbare luiers

 • Eerste proef is van 24 mei tot en met 12 juli 2023.
  • Aanmelden kan tot uiterlijk 10 mei 2023.
  • Er is een startbijeenkomst op 24 mei, een tussentijdse bijeenkomst op 7 juni en een slotbijeenkomst op 12 juli.
 • Tweede proef is van 4 oktober tot en met 22 november 2023.
  • Aanmelden kan tot uiterlijk 20 september.
  • Er is een startbijeenkomst op 4 oktober, een tussentijdse bijeenkomst op 25 oktober en een slotbijeenkomst op 22 november.

Let op! Bij aanmelding geeft u toestemming voor gebruik van uw persoonsgegevens door de gemeente en het delen van deze gegevens met de Branchevereniging Wasbare Luiers. Het gebruik van de persoonsgegevens dient ten behoeve van ondersteuning tijdens de proef en het samenstellen van een luierpakket, afgestemd op uw kindje.

Bij deelname krijgt u:

 • Een set wasbare luiers, inclusief handige accessoiress om één volledige dag wasbare luiers te gebruiken.
 • 3 bijeenkomsten met andere deelnemers waar u al uw vragen kunt stellen en waar u de andere deelnemers aan de proef ontmoet. Deelname aan deze bijeenkomsten is verplicht als u besluit zich aan te melden.
 • Begeleiding door specialisten van de Branche-vereniging Wasbare Luiers
 • Deelname aan een online community voor tips en advies
 • U kunt dagelijks uw luiervragen stellen aan de experts van de Branchevereniging

In de gemeente proberen wij de hoeveelheid restafval flink te verminderen. Een groot deel van dit afval, 10 procent, bestaat uit babyluiers. Het gebruik van wasbare luiers vermindert de hoeveelheid restafval bij jonge gezinnen. Dit draagt bij aan de landelijke doelstelling de hoeveelheid restafval per persoon per jaar te verminderen tot 30 kilo in 2025. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu én ze leveren ouders/verzorgers een besparing op.