Vanaf 11 tot 22 december: aanvragen vergunning snijden van zeegroenten

Het snijden van zeegroenten is in Zeeland een populaire bezigheid. Wie zelf op pad wil om lamsoor of zeekraal bij elkaar te snijden, heeft een vergunning van de Provincie Zeeland nodig vanwege de kwetsbare natuur. Van maandag 11 december tot vrijdag 22 december 2023 verstrekt de gemeente Tholen, samen met zes andere gemeenten aan de Oosterschelde, aanvraagformulieren voor een seizoensvergunning in Natura 2000-gebied Oosterschelde. 

Inwoners kunnen tussen 11 en 22 december een aanvraagformulier ophalen bij de receptie van het gemeentehuis (Hof van Tholen 2, Tholen) of het formulier zelf downloaden via de website van de Provincie. Onderteken het formulier en stuur het per post naar het adres wat op het aanvraagformulier staat. De formulieren moet uiterlijk 22 december bij de Provincie binnen zijn.

Loting

De vergunningen verdeeld de Provincie met een loting. Aanvragers ontvangen een brief van de Provincie als de loting is geweest. Voor 2024 zijn er 284 vergunning beschikbaar. Niet iedereen die een vergunning aanvraagt krijgt een vergunning omdat er te veel aanvragers zijn. Iedereen die een vergunning aanvraagt heeft evenveel kans om een vergunning te krijgen.

Persoonsgebonden

Een vergunninghouder mag per seizoen 10 keer snijden; maximaal 1 kg per dag. De vergunning is persoonsgebonden. Als er meerdere gezinsleden willen snijden, moet iedereen een eigen vergunning aanvragen.

Digitale strippenkaart

Net als in 2023 wordt er in 2024 ook weer gebruik gemaakt van het elektronisch reserveringssysteem. Hierdoor is de vergunning niet meer gebonden aan een snijgebied, maar geldig voor alle gebieden. Vergunninghouders krijgen een digitale strippenkaart die ze naar eigen wens mogen gebruiken. Met deze strippenkaart kunnen ze een tijdslot en een gebied reserveren.

6 snijlocaties

Er zijn zes gebieden waar, met vergunning, gesneden mag worden. Ze gaan niet allemaal op hetzelfde moment open. Bekijk hieronder wanneer welk gebied opengaat:

  • 1 juni  2024 – Anna Jacobapolder oost, Anna Jacobapolder west, Schor van Sint Annaland & Rattekaai (Rilland)
  • 15 april 2024 – Schor ’t Stelletje (Zierikzee)
  • 1 mei  2024 – Schor van Viane (Ouwerkerk)
Download de toelichting