Meldpunt Aziatische hoornaar

In Zeeland zien we steeds meer planten en dieren die van nature niet in Europa voorkomen, zoals de Aziatische hoornaar. Deze hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommel- en wespensoorten en andere (bestuivende) insecten. Ziet u een Aziatische hoornaar? Meld het dan via waarneming.nl met duidelijke foto’s van het insect en/of nest.

Hoe herkent u een Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar lijkt op de Europese hoornaar en op andere wespensoorten die in Nederland voorkomen, maar kan ook verward worden met bepaalde zweefvliegen. Toch kunt u deze wespensoort herkennen aan de hand van een aantal kenmerken:

  • De Aziatische hoornaar is met een lengte van twee tot drie centimeter groter dan de normale wesp.
  • Zwarte voelsprieten en borststuk.
  • Over het achterlijf loop één gele band.
  • Ook de poten zijn zwart, maar het uiteinde van de poten is geel. 

Twijfelt u nog? Op de website van het Kenniscentrum Insecten vindt u meer gedetailleerde informatie over de verschillen.

Een Aziatische hoornaar gevonden, wat nu?

Plaats uw waarneming op waarneming.nl met duidelijke foto’s van het insect en/of nest. Wilt u liever geen account aanmaken voor deze website? Meld dan via deze link

Wat gebeurt er verder?

Heeft u een nest gemeld op waarneming.nl? Deze website wordt dagelijks gecontroleerd door experts en vrijwilligers die de meldingen controleren en actie ondernemen. Meldingen van een nest worden doorgestuurd naar een ongediertebestrijder. De plaagdierbestrijder neemt vervolgens contact met u op. Als er nog Aziatische hoornaars actief zijn, wordt het nest zo snel mogelijk opgeruimd. U hoeft dus zelf geen plaagdierbestrijder in te schakelen. Als een nest niet meer actief is, heeft bestrijden geen nut meer. Meldingen blijven overigens nog steeds waardevol.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op: Meldpunt Aziatische hoornaar | Provincie Zeeland.