Koningin Julianaschool uit Sint Philipsland derde in Textiel Race

Vier weken lang zijn tien basisscholen uit de gemeenten Kapelle, Reimerswaal, Noord-Beveland, Goes, Borsele en Tholen de strijd aangegaan tegen oud textiel. Ze waren zeer succesvol en wisten in totaal 14.253 kilo oud textiel te hergebruiken of te recyclen. Twee scholen uit de gemeente Tholen deden mee: De Geluksvogel uit Tholen en de Koningin Julianaschool uit Sint Philipsland. De leerlingen van groep 8 van de Koningin Julianaschool zijn op de derde plaats geëindigd in de Textiel Race en wonnen een bedrag van € 50,00 voor de school.

OBS de Eendracht uit Hansweert is met 2006 kilo en 135 reparaties de winnaar van de Textiel Race. In totaal zijn er in de Textiel Race 462 reparaties uitgevoerd en hebben er 6 kledingruils plaatsgevonden. Ook zijn er meer dan 70 textiel items via Marktplaats doorgegeven, zodat deze ook een tweede leven kregen.

1405 kilo ingezameld in Sint Philipsland

De Koningin Julianaschool uit Sint Philipsland zamelde 1405 kilo aan textiel in, deed 52 kledingreparaties, heeft 17 keer kleding doorgegeven via Marktplaats/Vinted en 1 keer een kledingruil gedaan in de klas.

Over de Textiel Race

De Textiel Race spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. In Nederland wordt nu namelijk nog meer dan de helft van het gebruikte textiel bij het restafval gegooid. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden.

De Textiel Race De Bevelanden en Tholen is een initiatief van het O.L.A.Z., een samenwerking van de Zeeuwse gemeenten op het gebied van afvalverwijdering, in samenwerking met het Curitas en de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD).