Boomuitdeelactie: ophaaldagen in december

Van dinsdag 12 september tot en met 15 september 2023 konden inwoners van de gemeente Tholen weer gratis boompjes bestellen via www.zmf.nl. Er waren in de gemeente Tholen 4.500 boompjes beschikbaar. Het uitdelen van de bestelde boompjes in de gemeente Tholen vindt plaats op 7, 8 en 9 december 2023 tussen 11.00 en 16.00 uur op de gemeentewerkplaats, Nijverheidsweg 34 in Sint-Maartensdijk.

ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden organiseert deze actie in samenwerking met de gemeente Tholen. De actie gaat uit van Plan Boom. Net als eerdere jaren levert de gemeente Tholen een extra bijdrage aan deze actie waardoor er in de gemeente Tholen extra boompjes beschikbaar zijn. Hierdoor hebben meer inwoners de kans om hun woonomgeving mooier, groener, koeler en gezonder te maken.

Inheemse bomen en struiken

Dit jaar kon er gekozen worden uit 12 verschillende boomsoorten sleedoorn, winterlinde, wilde walnoot, boswilg, kerspruim, wilde mispel, wilde kers, hondsroos, rode bes, zwarte bes, lijsterbes en kardinaalsmuts. Per adres konden maximaal 6 boompjes worden besteld.

Ophaaldagen

De boompjes kunnen aan het begin van het plantseizoen worden opgehaald op 7, 8 en 9 december 2023. De boompjes zijn niet heel groot, dus ze kunnen makkelijk meegenomen worden onder de arm, in de fietstas of in de auto. Eenvoudige plantinstructies staan op www.zmf.nl.  

Groene oase in de tuin

Bomen en struiken zijn belangrijk voor vogels, insecten en andere dieren. Ze zorgen voor voedsel en een schuilplek. Vooral inheemse soorten hebben een grote waarde voor hen, omdat die goed aansluiten bij wat de dieren in onze omgeving nodig hebben. Bomen zijn ook goed voor een gezondere, groenere en koelere leefomgeving. Ze zorgen voor schaduw, waardoor het daar veel koeler is dan in de volle zon. Ook houden ze vocht in de bodem langer vast en zorgen ze voor minder stress.

Actie door heel Zeeland

ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden organiseert deze uitdeelactie ook in alle andere Zeeuwse gemeenten. In totaal worden er in Zeeland 18.200 boompjes uitgedeeld. 

Eerdere acties

In het jaar 2021 en 2022 organiseerde de gemeente Tholen samen met Zmf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Stichting Velt ook deze actie. In 2021 zijn er in de gemeente Tholen ruim 4.000 boompjes uitgedeeld. In 2022 waren dat er 4.500.