Duurzaamheid

In en rondom ons huis gebruiken we dagelijks energie. Stroom om het licht aan te doen, brandstof om ons te verplaatsen en aardgas om het huis te verwarmen en warm water uit de kraan te laten komen. Dat aardgas, daar willen we van af. Bij het gebruik van aardgas, komt namelijk ook CO2 vrij. Maar naast de CO2-uitstoot zijn er meer nadelen aan aardgas. Het raakt simpelweg op, het zorgt voor ellende in Groningen, en door de verbranding van aardgas warmt de planeet op. We weten dat dat voor nog veel meer narigheid gaat zorgen zoals stijging van de zeespiegel, zware regenval en hittegolven. Dat is niet goed voor onze samenleving, onze economie en ons land.

Hoe krijgen we de verandering naar schone warmte voor elkaar?

We willen het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas een halt toe roepen. En omschakelen naar het gebruik van schone warmtebronnen. Daarvoor moeten we deze schone warmtebronnen eerst ontwikkelen. Maar welke bronnen we kunnen gebruiken en hoe we daarmee uiteindelijk onze woningen verwarmen, warm kunnen blijven douchen en kunnen koken moet nog worden uitgezocht. Met een Transitievisie Warmte onderzoekt de gemeente op hoofdlijnen welke mogelijkheden er zijn.

Hoe wordt de Transitievisie Warmte opgesteld?

Samen met maatschappelijke partners zoals de netbeheerder, woningcorporaties en belangenverenigingen, maar ook met inwoners en ondernemers, wordt nagedacht over welke uitgangspunten we belangrijk vinden om schone warmte in Zeeland, maar ook per gemeente voor elkaar te krijgen. En hoe we van idee naar uitvoering komen. Zodat we in 2050 een warme woning zonder aardgas hebben. Eind 2021 moet de Transitievisie klaar zijn voor elke gemeente.

Stoppen met aardgas

Stoppen met aardgas dus. Maar, kan dat zomaar? Waar lopen we dan tegenaan? Aardgasvrij in 2050 begint nu! En daar hebben we uw hulp bij nodig. Hoe ziet de overgang naar aardgasvrij er volgens u uit?  Dit is uw kans om hierover mee te praten, door het invullen van de onderstaande enquĂȘte.