Corona

Het coronavirus

Landelijk nieuws

Tijdens de persconferentie van vrijdag 14 januari 2022 hebben minister-president Mark Rutte en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend gemaakt hoe het verder gaat met de coronamaatregelen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl .

Voor het meest actuele advies verwijzen wij u naar:  www.zeelandveilig.nl/coronavirus . Hier vindt u informatie en telefoonnummers. Veiligheidsregio Zeeland heeft ook een overzicht gemaakt met  veelgestelde vragen  over het coronavirus. 

Rijksoverheid heeft alle informatie overzichtelijk geplaatst op  coronavirus COVID-19 . Vindt u hier geen antwoord op uw vraag, bel dan naar het publieksinformatienummer 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur).  Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

Bij vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw eigen huisarts. Meer informatie over het virus, de besmettelijkheid en de kans op verspreiding staan vermeld op de website van het  RIVM .  Actuele reisinformatie vindt u op de website van  Nederlandwereldwijd

Testen op coronavirus in Zeeland

Hoe gaat het in zijn werk als u zich wilt laten testen op het coronavirus? Waar kunt u zichzelf laten testen? Hoe werkt zo’n test? En wanneer krijgt u de uitslag van de test? Alle antwoorden op deze vragen kunt u vinden op de website van  GGD Zeeland .

Coronalijn 70+

De Coronalijn 70+ Tholen is bedoeld als een vorm van lotgenotencontact voor mensen van 70 jaar en ouder die getroffen zijn (geweest) door het Coronavirus. De vrijwilligers van de Coronalijn staan in contact met de lokale zorgloketten, zodat zij door kunnen verwijzen als blijkt dat mensen een helpende hand nodig hebben. De Coronalijn 70+ Tholen is ook bereikbaar voor mantelzorgers of andere directe naasten. De Coronalijn 70+ Tholen is bereikbaar op dinsdag en op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur via nummer 06-34112554.

Rode Kruis hulplijn

Heeft u een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kunt u contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888). Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

WijZijn Traverse Groep

Wilt u meer weten over het coronavirus of gewoon even uw verhaal kwijt? Neem dan contact op met  WijZijnTholen .

Video's in Nederlandse Gebarentaal (NGT) over het coronavirus

De Rijksoverheid biedt een deel van haar informatie over het coronavirus aan in  Nederlandse Gebarentaal (NGT) . Heeft u nog vragen? Kijk op Rijksoverheid.nl/coronavirus. Of bel via de Tolkcontact-app naar 0800-1351.

Noodverordening Veiligheidsregio Zeeland

Volg het laatste nieuws over de Zeeuwse maatregelen  via het blog van Zeeland Veilig .

Coronawet vervangt noodverordening

Sinds 1 december 2020 is de tijdelijke coronawet van kracht. De wet vervangt de noodverordening, waarin de maatregelen sinds maart 2020 werden opgenomen. Noodverordeningen zijn voor kortdurende (crisis)situaties. Maar de coronacrisis duurt langer en maatregelen tegen het coronavirus blijven langer nodig.

Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19 en aanvullende regelingen vanaf 1 december

Bijstand voor zelfstandigen (Bbz)

De Tozo-regeling (inkomensondersteuning levensonderhoud voor ondernemers in het corona steunpakket van de overheid) is vanaf 1 oktober 2021 gestopt.  Bent u zelfstandig ondernemer en heeft u nog financiële steun nodig?  Dan komt u misschien in aanmerking voor de Bijstand voor zelfstandigen  (Bbz).

Het Bbz biedt 2 mogelijkheden:

  • Als u tijdelijk niet genoeg inkomsten hebt om van te leven kunt u een aanvullende uitkering krijgen.
  • Hebt u geld nodig voor investeringen of het aflossen van problematische schulden en kunt u geen lening krijgen bij de bank? Dan kunt u misschien een lening voor bedrijfskapitaal krijgen van de gemeente.

Vanaf 1 oktober 2021 tijdelijke soepele voorwaarden

Het kan zijn dat u al eens hebt gehoord van het Bbz. De regeling is niet nieuw maar is tijdelijk verruimd. De voorwaarden worden versoepeld vanaf 1 oktober 2021 tot 1 april 2022. Zo worden aanvragen met terugwerkende kracht (tot de 1e van de vorige maand) mogelijk en komt de vermogenstoets te vervallen. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de Tozo is, dat we uw bedrijf toetsen op levensvatbaarheid en dat u meer bewijsstukken moet aanleveren. Het is ook essentieel dat uw administratie op orde is en dat u recent cijfermateriaal kunt aanleveren. Het is vanaf nu tot 1 april 2022 mogelijk een aanvraag Bbz levensonderhoud in te dienen waarbij de versoepelde maatregelen gelden.

Ondersteuning

Wat blijft doorlopen, is onze ondersteuning voor ondernemers. Het kan zijn dat u problemen ervaart bij het betalen van alle rekeningen of dat u niet zeker weet of u op de huidige manier uw bedrijf kunt voortzetten. Graag willen wij met u in gesprek gaan en proberen samen tot een oplossing te komen. De Bbz kunt u digitaal aanvragen op onze website. 

Overzicht regelingen voor ondernemers

Informatie voor de toeristische en recreatieve sector

Vanuit Impuls Zeeland wordt nagegaan welke borgstellingskredietregelingen er bij banken beschikbaar zijn voor ondernemers in deze sector. Op de website van  Impuls Zeeland  staat een overzicht van landelijke als regionale regelingen en informatie voor ondernemers. Vindt u hier geen antwoord op uw vraag, dan kan contact worden opgenomen via dit e-mailadres:  coronaloket@impulszeeland.nl . Vanuit deze site worden ook de vragen vanuit de toeristische sector in kaart gebracht.

Arbeidsmigranten in de coronacrisis

Arbeidsmigranten werken veelal in cruciale sectoren, zoals de voedselketen en de logistiek Het is belangrijk voor de continuïteit van uw onderneming dat u en uw medewerkers de richtlijnen van het RIVM naleven. Als meerdere medewerkers besmet raken, kan dit gevolgen hebben voor uw bedrijfsprocessen. Daarnaast heeft u op grond van de Arbeidsomstandighedenwet een zorgplicht om uw medewerkers in staat te stellen hun werk veilig en gezond te doen.
Lees meer op de  infographic(pdf266 KB)  van Rijksoverheid.

 

Op Rijksoverheid vindt u de actuele informatie over de gevolgen voor (gast)ouders, kinderopvangorganisaties, scholieren en het onderwijs in coronatijd. 

You can find information in different languages about what the Dutch government – together with other organisations – is doing against the coronavirus on the following websites:

  • Rijksoverheid : website of the Dutch Government
  • RIVM : National Institute for Public Health and the Environment
  • Pharos : Dutch Center of Expertise On Health Disparities
  • Globaltalk : press conferences in Arabic, English, Farsi, Polish, Tigrinya or Turkish.

Voor het downloaden van de CoronaMelder-app kunt u terecht in de App Store. Meer informatie over het gebruik van de app vindt u op de site www.coronamelder.nl of via de helpdesk: 0800-1280. Het gebruik van de CoronaMelder is te allen tijde vrijwillig. Misbruik van de CoronaMelder-app kunt u melden op telefoonnummer 088-1205100. Dit telefoonnummer is bereikbaar onder kantooruren, van 9.00 tot 17.00 uur.