Adviesrecht, delegatie en omgevingsdialoog

De Omgevingswet (Ow) geldt vanaf 1 januari 2024. Deze wet voegt verschillende wetten over onder andere bouwen, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water samen tot één wet. De Ow geeft gemeenteraad de mogelijkheid om bepaalde besluiten te delegeren aan het college, een omgevingsdialoog te verplichten en een bindend adviesrecht te hebben als het college wil afwijken van een bestemmingsplan/omgevingsplan.

Om de overgang naar de nieuwe Omgevingswet zo soepel mogelijk te laten verlopen, heeft de raad op 12 oktober 2023 besloten in welke gevallen:

  • Een omgevingsdialoog verplicht is en welke voorwaarden er worden gesteld aan een omgevingsdialoog. Meer informatie over omgevingsdialoog;
  • Er voor een omgevingsvergunning waarmee wordt afgeweken van het omgevingsplan, een advies nodig is van de gemeenteraad;
  • Het college een omgevingsplan kan wijzigen, zonder tussenkomst van de gemeenteraad.

Ook wordt met één van de genomen besluiten het nemen van een voorbereidingsbesluit gedelegeerd aan het college.

Met deze besluiten zijn wij klaar voor de Omgevingswet. Hierbij is onze huidige werkwijze uitgangspunt. We gebruiken de Omgevingswet om procedures te versnellen. Wel zonder afbreuk te doen aan de belangen van omwonenden en andere belanghebbenden bij een ontwikkeling. En zonder afbreuk te doen aan de rol van de raad.

De besluiten kunt u vinden www.overheid.nl. Lees hier het raadsvoorstel (pdf, 311 KB) en raadsbesluit (pdf, 31 KB) van 12 oktober 2024.

De besluiten treden gelijktijdig met de Omgevingswet op 1 januari 2024 in werking.

Tegen de raadsbesluiten kan geen bezwaar worden aangetekend of beroep worden ingesteld.

Meer informatie over de Omgevingswet in Tholen vindt u op deze pagina. Algemene informatie over de Omgevingswet vindt u op de website van het Informatiepunt Leefomgeving.