Kandidaat stellen voor Provinciale Statenverkiezingen

Informatie:

Het is niet meer mogelijk om u kandidaat te stellen voor de verkiezingen van Provinciale Staten en de waterschappen op 15 maart.

Wilt u als kandidaat meedoen aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten? Dan moet u op de kandidatenlijst van een politieke partij staan. Uw partij levert de lijst in bij het centraal stembureau.

Als u mee wilt doen aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten, moet u op de kandidatenlijst van een politieke partij staan. Uw partij levert de kandidatenlijst in bij het centraal stembureau op de dag van de kandidaatstelling (30 januari 2023).

Is uw partij nog niet geregistreerd? U kunt wel een kandidatenlijst inleveren. Op het stembiljet komt dan geen partijnaam boven de lijst te staan. Dit heet een blanco lijst.

Lees meer over kandidatenlijsten voor de verkiezingen van de Provinciale Staten op Kiesraad.nl.

 

Onder deze voorwaarden mag u zich kandidaat stellen:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • U bent 18 jaar of ouder op de dag van de verkiezingen. Of u wordt 18 jaar tijdens de zittingsperiode van de Provinciale Staten.
  • U bent niet uitgesloten van het kiesrecht.
  • U woont in de provincie of bent bereid daarnaartoe te verhuizen.
  • U staat op een geldige kandidatenlijst. Bekijk de voorwaarden voor kandidatenlijsten op Kiesraad.nl.

Zo stelt u zich kandidaat voor de verkiezingen:

  • U vraagt uw politieke partij om uw naam op de kandidatenlijst te zetten.
  • Lees op Kiesraad.nl welke andere stukken uw partij van u nodig heeft.
  • Uw partij levert op 30 januari 2023 tussen 9.00 en 17.00 uur de kandidatenlijst en de andere stukken in bij het centraal stembureau van de provincie waar ze willen meedoen.

Het centraal stembureau vindt u in de gemeente van de provinciehoofdstad. 

 

Als uw partij nog geen zetel heeft in de Provinciale Staten, betaalt uw partij voor de kandidaatstelling een waarborgsom van € 1.125,-. Doe dit uiterlijk 16 januari 2023. U betaalt de borg aan de gemeente waar het centraal stembureau van de betreffende provincie is gevestigd.

U krijgt de borg terug als uw partij minimaal 75% van de kiesdeler behaalt. De kiesdeler is het aantal geldige stemmen dat nodig is voor 1 zetel. U krijgt de waarborgsom ook terug als uw partij geen geldige kandidatenlijst heeft ingeleverd.