Rioolverstopping

Is het riool bij u verstopt? De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van het riool tot aan de grens van uw grond. Als de verstopping buiten uw perceelgrenzen ligt, is de gemeente meestal verantwoordelijk voor het verhelpen van de verstopping. In alle andere gevallen bent u dat of de verhuurder van uw woning.

Melding verstopt gemeentelijk riool

Ontstoppingstuk

Bij een verstopping dient u het ontstoppingsstuk op de perceelsgrens op te graven en open te maken. Als het ontstoppingsstuk vol water staat, betekent dit dat er in ieder geval een verstopping in het deel van de gemeente is. U kunt daarvoor dan een melding doen. De verstopping zal dan zo snel mogelijk verholpen worden. Mocht het ontstoppingsstuk droog staan, dan heeft u een verstopping in uw eigen riolering. Dat moet u zelf verhelpen.

Veel gestelde vragen

  • Wat gebeurt er als ik zonder het ontstoppingsstuk te controleren de gemeente bel voor een onderzoek naar de verstopping?

Als u wilt dat de gemeente bij u een onderzoek doet naar de oorzaak en constateert dat de verstopping op uw perceel zit dan moet u alsnog zelf de verstopping (laten) verhelpen en krijgt u van de gemeente een rekening voor de gemaakte onderzoekskosten.

  • Wat gebeurt er als ik het ontstoppingsstuk niet controleer en een een bedrijf bel voor onderhoud of reparatie?

Indien u het ontstoppingsstuk niet open gemaakt heeft en u heeft een bedrijf gebeld om de verstopping te verhelpen en die constateren dat de verstopping op gemeentegrond zit kunt u dit melden via meldpunt Tholen. De verstopping zal zo snel mogelijk verholpen worden. De kosten die u hebt laten maken kunt u niet op de gemeente verhalen.

  • Waarom moeten particulieren het ontstoppingsstuk zelf opgraven?

De meeste verstoppingen bevinden zich op grond van de particulier. Als de gemeente bij iedere verstopping het ontstoppingsstuk opgraaft dan brengt dat veel kosten met zich mee wat gevolgen zou kunnen hebben voor de hoogte van de kosten van de rioolheffing.

  • Waar vind ik het ontstoppingsstuk?

Het ontstoppingsstuk hoort bij uw woning, mogelijk weet u waar het ontstoppingsstuk zich bevindt. Van een groot aantal woningen heeft de gemeente echter een schets van de locatie van het ontstoppingsstuk. U kunt deze kosteloos opvragen door contact op te nemen met de gemeente, telefoon: 14 0166 of via water@tholen.nl. Meestal komt de rioolbuis ter hoogte van het toilet de woning uit en loopt via de kortste weg naar de straat.

  • Heb ik wel een ontstoppingsstuk op mijn perceel?

In sommige gevallen is bij de aanleg van het riool op uw perceel door de bouwers geen ontstoppingsstuk aangebracht. In dit geval kunt u de buis open te maken nabij de perceelsgrens. Dit kan door een gat in de buis te boren. U kunt er dan voor kiezen om alsnog een ontstoppingsstuk te plaatsen.

  • Hoe zie ik een verstopping aankomen?

Een kleine verstopping kunt u vaak verhelpen door een zwanenhals schoon te maken. Bij grotere rioolverstoppingen loopt het afvalwater helemaal niet meer weg. Vaak zijn de eerste symptomen van een verstopping borrelen van lucht in de afvoerleiding, geluid uit de afvoerleiding en het slecht weglopen van water. U kunt u veel overlast voorkomen door tijdig maatregelen te nemen. Bij een stevige regenbui kan het afvalwater zelfs in de woning komen.

  • Hoe kan ik een verstopping voorkomen?

Het voorkomen van verstoppingen begint bij een goed rioolgebruik. De belangrijkste oorzaken van verstoppingen zijn: Schoonmaakdoekjes, Maandverband, de inhoud van kattenbakken, (frituur)vet en olie, Medicijnen en etensresten.

Bij klachten over stank, rioolverstopping en verzakking van de weg kunt u contact opnemen met de gemeente.

U kunt digitaal een melding doen of bellen met de Gemeente Tholen tel. 14 0166