Omschrijving

Bij de verkiezingen voor de provinciale staten en de waterschappen mag u ook in een andere gemeente stemmen dan waar u staat ingeschreven. Hiervoor heeft u een kiezerspas nodig.

Voor de verkiezingen voor de provinciale staten mag u stemmen in een andere gemeente binnen dezelfde provincie. Voor de waterschapsverkiezingen mag u stemmen in een andere gemeente binnen hetzelfde waterschap.

Let op. Beide verkiezingen vinden op dezelfde dag plaats. Wilt u in een andere gemeente stemmen? Dan kiest u een gemeente die binnen dezelfde provincie én binnen hetzelfde waterschap ligt als de gemeente waar u staat ingeschreven. Op Waterschappen.nl ziet u in welk waterschap u woont en welke plaatsen daaronder vallen.

Wat moet ik doen?

De kiezerspas vraagt u aan bij de gemeente waar u op 4 februari 2019 als kiezer staat ingeschreven.

Zo vraagt u een kiezerspas aan:

• u vult het aanvraagformulier voor een kiezerspas in, of
  • u gaat langs bij de gemeente
  • u heeft nodig:
    • uw stempas (als u die al heeft ontvangen)
    • uw identiteitsbewijs

Aanvraag van een kiezerspas:

• Online via DigiD bij de gemeente. De gemeente moet uw aanvraag uiterlijk op 15 maart 2019 hebben ontvangen.

Hoe werkt het?

U kunt een kiezerspas voor de verkiezingen voor de provinciale staten of waterschappen aanvragen als:

• u mag stemmen voor de verkiezingen voor provinciale staten of waterschappen
  • u een identiteitsbewijs heeft
  • uw identiteitsbewijs niet langer dan 5 jaar verlopen is

Heeft u geen identiteitsbewijs of is deze meer dan 5 jaar verlopen? Vraag dan een schriftelijke volmacht aan bij de gemeente. Dan kan iemand anders voor u stemmen.

Wet en regelgeving