Ga naar de content van deze pagina.

Omschrijving

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.

Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Let op

Krijgt u een nieuw paspoort? Uw burgerservicenummer staat op de achterkant. In leesbare cijfers en in de QR-code.

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Tot en met 30 september 2021 kan dat met uw identiteitskaart. Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een paspoort nodig. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer informatie.

Wat moet ik doen?

Paspoort of identiteitskaart online aanvragen

Binnen enkele minuten uw aanvraag voor een paspoort of identiteitskaart in het gemeentehuis regelen? Dat kan als u alvast online uw aanvraag doet en betaalt. Ook als uw paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen is. U heeft voor een online aanvraag DigiD nodig. Na uw online aanvraag komt u op afspraak naar de balie. Daar levert u uw pasfoto en oude reisdocument in. Een week later kunt u uw reisdocument ophalen. Online een paspoort aanvragen is alleen mogelijk voor 18 jaar en ouder.

Let op! Als u heeft betaald met DigiD maakt u daarna een afspraak om uw paspoort of identiteitskaart aan te vragen.

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

 • U komt naar de gemeente.
 • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen.
 • U laat uw vingerafdruk registreren.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

 • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
 • Neemt u geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Meld de vermissing zo snel mogelijk bij de gemeente en vraag een nieuw reisdocument aan.

Leg zo spoedig mogelijk een verklaring van vermissing af. Dit doet u online of persoonlijk aan de balie, eventueel gecombineerd met de aanvraag voor een nieuw paspoort of identiteitsbewijs. 

Hoe werkt het?

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Wat kost het?

De kosten voor een paspoort zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 55,90
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 73,20

De kosten voor een identiteitskaart zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 36,40
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 67,50

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u een toeslag van € 50,90

Wet en regelgeving