Omschrijving

In de gemeente Tholen wordt het plastic afval door de Zeeuwse Reinigings-Dienst (ZRD) apart ingezameld.

Het doel van de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval is het verminderen van de hoeveelheid plastic in de verbrandingsovens en daarmee de uitstoot van CO2. Ingezameld plastic wordt niet verbrand, maar verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten zoals verpakkingsmateriaal, autodashboards, mobiele telefoons, tennisballen of fleecetruien.

Wat moet ik doen?

Het plastic kunt u aanbieden in Plastic Hero zakken. Deze zakken zijn gratis en aan te vragen op de website van de ZRD.

De volgende lege verpakkingen mogen in de Plastic Hero zakken worden verzameld:

Plastic verpakkingen:

• flessen voor azijn of zeep en frisdrank (waar geen statiegeld op zit)
  • knijpflessen voor sauzen of olie
  • bakjes, pakjes, kuipjes, zoals voor toetjes, beleg, fruit, snoep, vlees of vis
  • van nieuwe kleding of andere spullen
  • zoals plastic zakjes en tassen

Drankenkartons:

• kartonnen drinkpakken of drinkpakjes, zoals van sap, zuivel of wijn

Dit afval hoort er niet bij:

• verpakkingen die niet leeg zijn
  • verpakkingen van chemisch afval, zoals van make-up, terpentine of verfblikken
  • piepschuim
  • verpakkingen met zilverfolie aan de binnenkant, zoals chipszakken
  • doordrukstrips van pillen en kauwgom
  • huisraad zoals emmers, stoelen of afdruiprek
  • landbouwplastic
  • metalen verpakkingen

Hoe werkt het?

Behalve plastic worden in de gemeente Tholen ook lege pakken van sap, zuivel, saus, water, enzovoorts ingezameld. De officiƫle benaming voor deze pakken is 'drankenkartons'. De drankenkartons (inclusief eventuele dop) mogen samen met het plastic verpakkingsafval, in speciale zakken aan de weg worden gezet. De drankenkartons worden vervolgens bij de sorteerder gescheiden van het plastic verpakkingsafval.

Voor meer informatie: website van de ZRD

Directe link voor het aanvragen van Plastic Hero zakken