Deze week maakte wethouder Frank Hommel cijfers van de werkgelegenheid en het aantal bedrijfsvestigingen in de gemeente Tholen bekend.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid is in onze gemeente in 2017 met 2,3%, oftewel 202 banen, gestegen. Zeelandbreed was dit 1,5% en in West-Brabant 2%. De groei is het sterkst in de sectoren bouwnijverhied, detailhandel en gezondheids- en welzijnszorg. In de gemeente Tholen zijn nu 8806 banen. De werkgelegenheidsgroei is vooral te zien bij eenpersoonsbedrijven en bedrijven met 10 tot 250 werkzame personen.

Bedrijfsvestigingen

In de gemeente Tholen zijn vorig jaar 101 bedrijven gestart, met name eenpersoonsbedrijven. Dit is een groei van 4,1%! Ter vergelijking: in West-Brabant was een groei van 2,6%. In Zeeland heeft de gemeente samen met de gemeenten Schouwen-Duiveland en Middelburg de grootste toename van snelle groeiers: bedrijven waarvan het aantal werknemers over drie achtereenvolgende jaren met gemiddeld 10% groeide. Het aantal bedrijven in onze gemeente staat in totaal op 2.579.

Starters en uitkeringsgerechtigden

In 2017 waren in de gemeente Tholen 227 starters op de arbeidsmarkt. Dat zijn er 57 meer dan in 2016. Het aantal uitkeringsgerechtigden stond in 2017 op 3,4%. In 2015 was dit nog 5,2%. We zijn weer bijna terug op het niveau van voor de crisis. Toen was het aantal uitkeringsgerechtigden historisch laag. Uiteraard dragen de verbeterde economische omstandigheden hier aan bij, maar ook de gecoördineerde werkgeversbenadering van de werkmakelaars van de gemeente Tholen.

Verklaring positieve ontwikkelingen

Als verklaring voor deze positieve ontwikkelingen noemt wethouder Hommel o.a.  de goede samenwerking tussen Thoolse bedrijven en de toename van de belangstelling voor het Ondernemers Overleg Tholen (OOT). De gemeente Tholen zet zich daarnaast in om bedrijven naar Tholen te halen. Team Marketing Tholen voert het promotie- en acquisitieplan van de gemeente Tholen uit. Dit richt zich op het aantrekkelijker maken van wonen, werken en/of recreëren in de gemeente Tholen. Daarnaast heeft Tholen een goede bereikbaarheid door haar ligging tussen Zeeland en West-Brabant en de A4 om de hoek.

Bekijk voor het complete overzicht de Werkgelegenheidsenquête gemeente Tholen 2017 (pdf).