Tips van inwoners

  1. Wil je geen maden in je groene gft bak? Doe er dan een takje hedera (klimop) in. Een stukje van 50 cm is al afdoende.

  2. Om je groene bak beetje schoon en droog te houden kun je bij de supermarkt speciaal daarvoor geschikte biologisch afbreekbare zakjes kopen. Vooral toegepast voor de etensresten zodat ook eventuele stankvorming wordt voorkomen.

  3. Stank van luiers kan voorkomen worden door ze in goed dicht te maken plastic zakken te verzamelen. Eventueel zijn hiervoor ook speciale luierzakjes bij de supermarkten te verkrijgen. Al dan niet met verfrissende geurtjes.

  4. Verzamel luiers in niet te grote hoeveelheden. Doe ze bijvoorbeeld van 1 week (dat zijn ong. 30-35 luiertjes) in een afsluitbare zak. Dat past makkelijker in de container. En er blijft minder loze ruimte over. 

  5. Als je luiers in een plastic zak verzamelt, zorg dan dat voor je hem afsluit alle lucht er goed uit is. Dat neemt minder ruimte in en verkleint het risico op scheuren van de zak waardoor er alsnog kans op stank ontstaat.

  6. Kattenbakvulling is ook verkrijgbaar in composteerbare variant. Na verwijdering van de ontlasting kan de rest van de vulling in de gft bak. 

  7. Veel mensen gooien kattenbakgrit al weg voordat het echt gebruikt is voor absorptie.  Door alleen de uitwerpselen en het samengeklonterde grit op te ruimen. Kan het ongebruikte grit worden bijgevuld en nog gewoon gebruikt worden. Dat scheelt direct al in de portemonnee

  8. Gooi het echte restafval zoveel mogelijk los in de grijze container; dan past er meer in. Er zijn ook grote 240 L zakken te koop speciaal voor de container.

  9. Afvalscheiding op de begane grond gaat redelijk. Maar op de bovenverdiepingen gaat alles vaak nog bij elkaar in één zak. Ook dit kan gesorteerd worden. 

  10. Bewaar etensresten in de vriezer en gooi ze als de groene bak geleegd wordt in de gft container.


Terug naar veelgestelde vragen