Ga naar de content van deze pagina.

Roel van Tiggelen en Roseline van den Heuvel-den Braber zijn twee van de vijf beweegcoaches bij Uniek Sporten West-Brabant-West. Zij ondersteunen mensen met een beperking of aandoening bij het vinden van een passende sport of beweegvorm. Ook in coronatijd ondersteunen beweegcoaches mensen met een beweegvraag, geven ze passend beweesgadvies en zorgen ze ervoor dat sport toegankelijk is voor iedereen. Dit gebeurt in samenwerking met sportaanbieders, woongroepen, speciaal onderwijs, zorgprofessionals en de gemeente.

 

Hulp bij het vinden van een passende sport

Iedereen met een beperking of aandoening kan bij de beweegcoaches terecht met een beweegvraag. Tijdens het kennismakingsgesprek wordt in kaart gebracht wat iemand leuk vindt, want dat is volgens hen echt het belangrijkste. Samen met de sporter zoeken ze een passende beweegvorm; bij een sportvereniging, met een wandelgroep, met een sportmaatje of onder begeleiding van een fysiotherapeut. Roseline: “Het doel is eigenlijk altijd meer bewegen. Hoe we dat bereiken, verschilt per persoon.”

 

Beweeggroepen voor ouderen

Roseline brengt in haar werk graag mensen samen. Dit is terug te zien in de verschillende beweeggroepen die ze heeft opgericht. Zo richtte ze verschillende wandelgroepen, fietsgroepen en jeu de boulesgroepen op. “Laatst kwam ik in de supermarkt een vrouw tegen die via ons bij de wandelgroep is aangesloten. Zij vertelde me dat ze hierdoor heel veel is gaan wandelen. Inmiddels is haar bloeddruk omlaag gegaan.”

 

Bewegen in coronatijd

Ook in deze tijd kunnen mensen bij de beweegcoaches van Uniek Sporten West-Brabant-West terecht, want bewegen kan altijd. Samen met de sporter kijken ze naar de beweegmogelijkheden die er nu zijn. Roel: “Winst is te behalen in kleine stappen. Je hoeft niet meteen een groot doel te hebben en 10.000 stappen op een dag te zetten. Ook al maak je een kleine wandeling, je voelt je mentaal wel weer opgefrist.” Ook ex-coronapatiënten die bijvoorbeeld weer willen bewegen maar niet weten hoe ze dit aan moeten pakken, kunnen bij de beweegcoaches terecht.

 

Neem gratis contact op met een beweegcoach bij jou in de buurt

De beweegcoaches van Uniek Sporten West-Brabant-West bieden gratis ondersteuning bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit. Ze ondersteunen ook bij andere beweegvragen, zoals het aanvragen van sporthulpmiddelen of het zoeken naar financiële voorzieningen. Mensen met een beweegvraag kunnen een mail sturen naar onbeperktsportiefwest@unieksporten.nl (jijoptholen@tholen.nl) of kijken op www.unieksportenbrabant.nl voor meer informatie en voor het vinden van de beweegcoach die werkzaam is in jouw gemeente.

 

De volgende gemeenten zijn aangesloten bij Uniek Sporten West-Brabant-West: Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen, Woensdrecht en Halderberge. Brabant is opgedeeld in zeven regio’s met elk een eigen sportloket. In heel Brabant ondersteunen beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant bij het vinden van een passende sport of beweegactiviteit.