Woensdagavond is in het gemeentehuis in Tholen de derde ronde van de pilot wasbare luiers afgesloten. De reacties van de deelnemers zijn, net als de reacties van de deelnemers in de eerdere twee rondes, veelal positief: van de zeven gezinnen die meededen (waarvan twee gezinnen met meerdere kinderen in de luiers) gaan er zes door met het gebruik van wasbare luiers.

Pilot

Tijdens de pilot hebben de deelnemers twee maanden wasbare luiers bij hun kindje(s) getest. Ze kregen een pakket met allerlei verschillende soorten wasbare luiers om te kijken wat het beste beviel. Nu de pilot is afgerond, kunnen de deelnemers die doorgaan, kiezen of ze blijven huren of willen kopen. In beide gevallen draagt de gemeente Tholen 30% bij in de kosten. Aan de gehele pilot hebben in totaal 27 gezinnen meegedaan en 21 gezinnen, ruim driekwart, blijven wasbare luiers gebruiken.

Ambassadeurs

Verschillende deelnemers zijn ambassadeur geworden van wasbare luiers. Zij helpen mensen op weg die willen starten met wasbare luiers. Gebruikers van wasbare luiers die zich ook willen aanmelden als ambassadeur, kunnen contact opnemen met de gemeente via tel. 14 0166 of gemeente@tholen.nl.

Mazzelkontjes van Milieu Centraal

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat het gebruik van wasbare luiers aanzienlijk de hoeveelheid restafval vermindert bij jonge gezinnen. Dit draagt bij aan de landelijke doelstelling de hoeveelheid restafval per persoon per jaar te verminderen tot 100 kilo in 2020 en 30 kilo in 2025. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu, ze leveren ouders/verzorgers een grote besparing op (ca. € 500,- voor het eerste kind) én kinderen zijn sneller zindelijk. Kijk voor meer informatie over wasbare luiers op www.milieucentraal.nl/mazzelkontjes.

Foto: Milieu Centraal