De gemeente Tholen heeft ICT-WBW, het ICT samenwerkingsverband van de gemeente, gevraagd de thuiswerksoftware Citrix uit te schakelen. De gemeente had rond de kerstdagen in 2019 al maatregelen genomen om aanvallen op de software tegen te houden maar vanwege het dringend advies van de Rijksoverheid is toch besloten om de Citrix-servers voorlopig uit te zetten.

Citrix wordt gebruikt door medewerkers van ruim 200 gemeenten in Nederland om in te loggen op hun interne bedrijfsnetwerk. De verwachting is dat Citrix maandag 20 januari weer kan worden gebruikt zodat het geen effect heeft op de dienstverlening aan inwoners en bedrijven. Naast de genomen technische veiligheidsmaatregelen wordt het netwerkverkeer nauwlettend in de gaten gehouden.

ICT-WBW werkt voor de gemeenten Etten-Leur, Roosendaal, Moerdijk, Tholen en Bergen op Zoom. Ook het Werkplein Hart van West-Brabant is aangesloten bij ICT-WBW.