In verband met het coronavirus staat gemeente Tholen dit jaar op een passende maar waardige en verantwoorde manier stil bij de 4 mei herdenking. Bij de uitwerking van de invulling is er rekening gehouden met de maatregelen vanuit Rijksoverheid. Daardoor kan er bijvoorbeeld geen publiek aanwezig zijn zoals gewend. Wij adviseren iedereen de 4 mei herdenking in Tholen thuis op radio of televisie te volgen.

Voor hen die hun dierbaren willen herdenken, is dit een emotionele en pijnlijke situatie. Juist daarom heeft gemeente Tholen geprobeerd rekening te houden met de maatschappelijke omstandigheden, juist in deze periode waarin de onderlinge verbondenheid belangrijk is.

Invulling

Burgemeester Sijbers houdt, voorafgaande de Nationale Herdenking, haar toespraak. Haar toespraak is op een eerder moment opgenomen. Dit wordt uitgezonden via Omroep Tholen. Ook legt zij met wethouder Hoek een krans namens het gemeentebestuur van Tholen.

Gedichten

Scholieren uit groep 7 en 8 van OBS Ter Tolne uit Tholen hebben gedichten geschreven over de oorlog en/of bevrijding. Twee scholieren, Ileen Veraart en Samira Alali, hebben volgens hun klas het mooiste gedicht geschreven. Zij brengen hun gedicht ten gehore tijdens de uitzending van Omroep Tholen. Hieronder vindt u de gedichten van de kinderen.

Gedichten groep 7(pdf7 MB)

Gedichten groep 8(pdf7 MB)

Uitzending Omroep Tholen

Op dinsdag 4 mei om 19:15 uur wordt de toespraak van burgemeester Sijbers en de kranslegging uitgezonden bij Omroep Tholen via radio (106,5), televisie en YouTube.

Er is voor dit tijdstip gekozen zodat onze inwoners in de gelegenheid worden gesteld ook de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam live te kunnen volgen. De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS op NPO1.

Oproep blazers

Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het Taptoe-signaal geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Gemeente Tholen roept alle blazers uit onze gemeente op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis. Wij adviseren alle blazers om exact om 19:58 uur en 30 seconden te beginnen. Daarna volgen de twee minuten stilte. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Wie wil, kan ook het Wilhelmus meespelen. Daarbij wordt iedereen uitgenodigd thuis het Wilhelmus mee te zingen.

Door gehoor te geven aan de oproep, kan er toch op een bijzondere manier stilgestaan worden bij de 4 mei herdenking. Door het spelen van het Taptoe-signaal worden alle herdenkingen landelijk met elkaar verbonden.

Richtlijnen voor het spelen vanuit huis:

• Speel vanuit je raam, tuin of vanaf balkon
  • Houd je aan de richtlijnen van Rijksoverheid
  • Denk aan je eigen veiligheid en die van anderen
  • Houd je locatie geheim om te voorkomen dat er groepsvorming ontstaat
  • Begin om 19:58 uur en 30 seconden en stop voor 20:00 uur

De bladmuziek voor verschillende blaasinstrumenten is hier te downloaden.

Vlaggen

Ook dit jaar wordt aan alle inwoners gevraagd op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid te vieren.

Bloemen leggen

Wilt u de slachtoffers herdenken door middel van het leggen van bloemen bij het monument in Tholen? U kunt dit uit eigen beweging de hele dag doen. Houdt u dan wel rekening met de maatregelen en gezondheidsadviezen van Rijksoverheid:

• Ga alleen naar buiten als het echt nodig is;
  • Heeft u verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? Blijf thuis!
  • Kom alleen of met groep van maximaal 2 personen of 1 huishouden;
  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Schud geen handen;
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg;
  • Was uw handen!