Inzamelen oud papier en karton (OPK) met een container

In het voorjaar van 2020 krijgen alle huishoudens in de gemeente Tholen die nu een grijze en groene container hebben ook een container voor oud papier en karton (OPK). De nieuwe papiercontainer is gemaakt van gerecycled plastic, is grijs van kleur met een blauwe clip.

Melden uitzondering papiercontainer

De containers worden per kern geleverd. Als de leverdatum voor een bepaalde kern bekend is, ontvangen de inwoners bericht per post. In deze brief namens de gemeente staat een duidelijke instructie voor de levering van de papiercontainer. Als alles volgens planning verloopt, zal in juni in heel de gemeente Tholen het oud papier met de nieuwe container aangeboden kunnen worden.

Ophaalschema

De Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) gaat de papiercontainers om de vier weken legen. Het schema van de inzameldagen wordt opgenomen in de digitale afvalkalender van de ZRD en de ZRD App. Als alles volgens planning verloopt, zal heel de gemeente Tholen in de maand juni het oud papier met de nieuwe container kunnen aanbieden.

Maatschappelijke organisaties

Op dit moment wordt in de meeste kernen de inzameling van oud papier nog door maatschappelijke organisaties verzorgd. Zij blijven bij de ingebruikname van de papiercontainers betrokken bij de inzameling. De maatschappelijke organisaties stellen tijdens de inzameldagen in hun kern een bijrijder voor de inzamelwagen beschikbaar en ontvangen hiervoor een vergoeding. Het apart houden van uw papier is daarmee niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de deelnemende maatschappelijke organisaties.

Hergebruik papier

Oud papier en karton kunnen prima worden hergebruikt. In Nederland wordt papier voor tweederde van oud papier en karton gemaakt (bron: Milieu Centraal). Door papierafval te hergebruiken hoeft het papierafval niet tegen een hoog verbrandingstarief te worden verwerkt. Oud papier en karton kunt u ook op de milieustraat inleveren.

Als inwoner van een laagbouwwoning hoeft u niets te doen. We zijn echter wel op zoek naar de inwoners die wonen in een woning zonder tuin of achterom. Om het verspreiden van de papiercontainers zo goed mogelijk te laten verlopen, wil de gemeente graag in contact komen met inwoners zonder tuin of achterom en daardoor geen plaats hebben voor een derde container.

U kunt uw uitzonderingssituatie en uw gegevens doorgeven via de knop op deze webpagina. Wij nemen dan contact met u op, zodat we samen tot een oplossing kunnen komen. Ook mensen die een hoogbouwwoning hebben en willen meedenken over de papierinzameling bij deze hoogbouw, kunnen dit aangeven via deze knop.

Voor meer informatie over toestemming voor het ophalen van oud papier en karton kunt u contact opnemen via e-mail: gemeente@tholen.nl of via het algemene telefoonnummer 140166.

Voor meer informatie over de inventarisatie uitzonderingen plaatsen papiercontainer kunt u contact opnemen met de gemeente via het algemene telefoonnummer 140166 of via het webformulier(knop) op deze pagina.