Wethouder Hoek ontvangt twee portretten van familie Was

Vrijdag 25 augustus ontving wethouder Peter Hoek van de gemeente Tholen twee portretten in langdurige bruikleen van Hugo Doeleman, voorzitter van de Stichting Familiearchief Doeleman. De portretten van Jan Was en diens echtgenote Sara Catharina Was-Schouten komen te hangen in het gemeentehuis. 

Een afstammeling van de familie Was besloot begin dit jaar om de twee portretten aan de Stichting Familiearchief Doeleman over te dragen. De stichting besloot deze portretten bij de anderen portretten te voegen. In 1971 kreeg de gemeente de eerste vier portretten van deze familie. In 2017 werd dit aangevuld door de stichting met vier portretten. Al deze portretten zijn vervaardigd door reizend portrettist Berend Kunst.

Jan Was

Jan Was (1807-1881) is geboren in Sint-Maartensdijk en is gedurende zijn leven lange tijd heelmeester en verloskundige geweest in Scherpenisse. Hij zal bij veel bevallingen van Scherpenissenaren in de negentiende eeuw aanwezig zijn geweest.  Zijn loopbaan startte hij als officier van gezondheid bij de Zeeuwse Schutterij. Hij heeft de Belgische opstand en ook de 10-daagse veldtocht in 1830 meegemaakt. In 1834 werd hij aangesteld als chirurgijn en vroedmeester in Scherpenisse. Hij betrok een woning in de Kerkstraat waar hij in 1881 overleed. 

Familie van chirurgijnen

Bij de familie Was was het een goed gebruik om je te laten vereeuwigen door een schilder. Van diverse familieleden zijn in die negentiende eeuw portretten vervaardigd. Het eerste lid van de familie Was, Johannes Was, werd in 1780 aangesteld tot chirurgijn in Sint-Maartensdijk. Meerdere kinderen en kleinkinderen volgden zijn voorbeeld en werden ook chirurgijn. Ook bestuurlijke functies aanvaarden zij. Zo werden nakomelingen burgemeester in Sint-Maartensdijk en zelfs in Leiden, maar ook notaris.