Haringvlietbrug (A29) eind augustus een weekend dicht

In het weekend van 26 tot en met 29 augustus is de Haringvlietbrug in beide richtingen volledig afgesloten. Tijdens deze afsluiting vervangt Rijkswaterstaat de betonnen barriers door stalen barriers en wordt het rijdek geasfalteerd. Weggebruikers wordt aangeraden om de omleidingsroutes te volgen op de gele borden langs de weg. De brug is gedurende dit weekend ook gestremd voor de hoge scheepvaart.

Omleidingsroutes

  • Verkeer vanuit Rotterdam richting Bergen op Zoom wordt omgeleid via A15, A16, A17 of A59.
  • Verkeer vanuit Rotterdam richting Zierikzee wordt omgeleid via de A15, N57.
  • Verkeer vanuit Bergen op Zoom-Rotterdam wordt omgeleid via de A59/A17, A16, A15.
  • Verkeer vanuit Zierikzee-Rotterdam wordt omgeleid via de N57, A15.

De Kiltunnel is in het weekend van 26 tot en met 29 augustus in beide richtingen tolvrij. 

Waarom deze werkzaamheden?

In augustus 2021 is de maximumsnelheid op de Haringvlietbrug verlaagd naar 50 km/u. Dit is ingesteld omdat klemmen waarmee het wegdek vastzit aan de klep lostrillen door het verkeer. Verlaging van de snelheid zorgt er voor dat de brug minder belast wordt en kan de brug naar verwachting veilig gebruikt worden tot aan de geplande werkzaamheden aande klep in 2023. Om weggebruikers te attenderen op deze lagere maximum snelheid is de weginrichting op de brug aangepast en zijn de rijstroken versmald door middel van betonnen barriers.

De betonnen barriers zijn destijds op de randen van de brug geplaatst om in de middenberm ruimte te maken voor handhaving door de politie. Handhaving gebeurt inmiddels met camera’s waardoor er meer ruimte is vrijgekomen in de middenberm. Door het gewicht van de barriers en de positie op de rand van de brug wordt de constructie van de brug te zwaar belast. Dit volgt uit recente berekeningen. Om de brug de komende jaren veilig te kunnen blijven gebruiken vervangt Rijkswaterstaat daarom de betonnen barriers door lichtere stalen barriers en verschuift deze meer naar het midden van de brug. Aan de breedte van de rijstroken verandert niets. 

Meer informatie

Meer informatie en het laatste nieuws over de maatregelen, de hinder voor (vaar)weggebruikers en veel gestelde vragen is terug te vinden in het online dossier ‘Maatregelen Haringvlietbrug’: www.rijkswaterstaat.nl/maatregelenharingvlietbrug.