Meer inwoners recht op vergoedingen

Meer inwoners in onze gemeente hebben sinds dit jaar recht op gemeentelijke vergoedingen: bijzondere bijstand. Het gaat om inwoners met een inkomen tot en met 130% van de bijstandsnorm. De gemeenteraad verhoogde de inkomensgrens voor deze vergoedingen van 110% naar 130% van de bijstandsnorm. Via de gemeente kunnen inwoners een vergoeding van kosten voor bijvoorbeeld sport of muziek of een sport- spelabonnement voor kinderen of volwassenen aanvragen via tholen.nl/bijzondere-bijstand-aanvragen

Naast het wijzigen van de bijstandsnorm, zijn er ook nieuwe vergoedingen beschikbaar voor volwassenen en kinderen. Iedere vergoeding moet steeds apart worden aangevraagd. Voor alle vergoedingen geldt dat men een maximaal bedrag aan spaargeld mag hebben.

Vergoeding voor volwassenen

Om mee te doen aan sociale of culturele activiteiten kan een volwassene per jaar:

  • € 250 ontvangen of
  • De kosten voor de activiteiten worden betaald door de gemeente en het restbedrag wordt uitbetaald of
  • Een jaarkaart van Connexxion om onbeperkt gratis te kunnen reizen met de bus van € 75 en het restbedrag € 175 wordt uitbetaald.

Vergoedingen voor kinderen

Voor scholing en deelname aan sociale- of culturele activiteiten kan voor kinderen:

  • Jaarlijks de kosten voor lidmaatschap voor sport of muziek voor kinderen vanaf 4 jaar worden betaald.
  • Vanaf 6 jaar jaarlijks de zwemlessen in de gemeentelijke buitenzwembaden voor het A- en/of B-diploma worden betaald.  
  • Iedere vijf jaar de aanschaf van een identiteitskaart of verlenging van een verblijfsvergunning worden vergoed.
  • Eenmalig een tweedehands fiets worden gekocht. Het is dan voor een kind dat voor het eerst naar de middelbare school gaat.

Later dit jaar kan een kledingpakket voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar via de webshop Stop Kinderarmoede worden uitgezocht. In het voorjaar een zomerpakket en in het najaar een winterpakket.

Collectieve zorgverzekering

Vorig jaar konden inwoners al de collectieve zorgverzekering aanvragen voor 2023 op basis van deze nieuwe regels. Eind dit jaar worden pas de nieuwe premies bekend voor 2024. Dan is een nieuwe aanvraag pas weer mogelijk via https://www.tholen.nl/collectieve-zorgverzekering

Aanvragen

Aanvragen van de vergoedingen kan via https://www.tholen.nl/bijzondere-bijstand-aanvragen Via de stappen van de digitale aanvraag kunnen inwoners nagaan op welke vergoedingen zij recht hebben. Inwoners die niet de mogelijkheid hebben om de aanvraag digitaal te doen, kunnen contact opnemen met de gemeente door te bellen naar 14 0166.

​​​​​​​130% van de bijstandsnorm

Vanaf 1 januari 2023 gaat het om 130% van het sociaal minimum inkomen (de bijstandsnorm). Dit is het maximum netto maandinkomen per huishouden, inclusief vakantietoeslag. Het netto-inkomen is afhankelijk van samenstelling huishouden en leeftijd.

Maximaal netto maandinkomen inclusief vakantiegeld Tot pensioenleeftijd Van pensioenleeftijd
Alleenstaande of alleenstaande ouder: € 1.432,37 € 1.593,37
Echtpaar/ samenwonend: € 2.046,24 € 2.158,47