Afsluitingen Heinenoordtunnel en Haringvlietbrug (A29)

Rijkswaterstaat renoveert de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug in de snelweg A29. In juni is de Heinenoordtunnel nog een aantal keer dicht in één richting. Daarna gaat de Haringvlietbrug dicht van vrijdag 9 juni, 22.00 uur tot en met 4 augustus, 23.00 uur. In augustus is de Heinenoordtunnel 4 weken in beide rijrichtingen dicht. Vermijd files, werk zoveel mogelijk thuis of reis met de fiets of het ov als het kan! Gaat u met de auto de weg op? Houd dan rekening met omleidingen en extra reistijd die in de spits kan oplopen tot meer dan een uur.

Afsluitingen Heinenoordtunnel juni 2023

De Heinenoordtunnel is afgesloten van:

  • vrijdag 2 juni, 22.00 uur tot maandag 5 juni 05.00 uur richting Bergen op Zoom
  • in de nacht van woensdag 7 juni op donderdag 8 juni van 00.00 uur tot 05.00 uur richting Rotterdam
  • in de nacht van donderdag 8 juni op vrijdag 9 juni van 00.00 uur tot 05.00 uur richting Bergen op Zoom

De actuele planning met alle afsluitingen in 2023 voor het wegverkeer staan op de planningspagina van Rijkswaterstaat.

Afsluitingen Heinenoordtunnel augustus 2023

  • zaterdag 5 augustus, 01.00 uur tot maandag 7 augustus, 01.00 uur de Heinenoordtunnel richting Bergen op Zoom afgesloten
  • maandag 7 augustus, 01.00 uur tot vrijdag 1 september, 05.00 uur in beide richtingen

Omleidingen voor wegverkeer

  • Bij afsluitingen in de rijrichting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) wordt doorgaand (vracht)verkeer omgeleid via de A15, A16 en A17. Lokaal verkeer naar de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 of via A16, A17 en A59. Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid via de A15 en N57.
  • Bij afsluitingen in rijrichtingen Rotterdam wordt doorgaand (vracht)verkeer omgeleid via A17A16 en A15. Lokaal verkeer van de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 en A16 of via A29 richting zuiden, A17 en A16.

Zolang de Heinenoordtunnel is afgesloten, geldt voor het verkeer in de afgesloten rijrichting dat de Kiltunnel tolvrij is.

Over de werkzaamheden

De tunnel wordt grondig gerenoveerd. Rijkswaterstaat vervangt onder andere alle installaties en alles wat daarbij hoort. Zo wordt onder andere een middentunnelkanaal gemaakt en beton gerepareerd en vervangen. 

Meer informatie over de A29: renovatie Heinenoordtunnel

Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de renovatie van de Heinenoordtunnel vindt u op: www.rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel. Daar leest u ook welke maatregelen Rijkswaterstaat treft om de hinder te beperken en wat u kunt doen om files te voorkomen. Kijk voor route-informatie op www.rwsverkeersinfo.nl of www.vananaarbeter.nl en voor de actuele verkeerssituatie op renovatieheinenoordtunnel.nl.

Nieuwsbrief en social media

U kunt zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief waarin Rijkswaterstaat u op de hoogte houdt van de werkzaamheden. De renovatie is ook te volgen via Facebook.com/Heinenoordtunnel. Voor het internationale wegverkeer is er een website in 9 talen: www.A29roadworks.nl. Twitter: @Rijkswaterstaat of bel 0800 – 8002 (gratis). 

Afsluiting juni - augustus 2023

  • Van vrijdag 9 juni 22.00 uur tot vrijdag 4 augustus 23.00 uur is de Haringvliegbrug afgesloten voor al het verkeer.

De brugklep en het bewegingswerk worden vervangen. Door de renovatie blijft de brug ook in de toekomst veilig en de regio bereikbaar. De extra reistijd op de omleidingsroutes kan tijdens de spits oplopen tot meer dan een uur. Om ervoor te zorgen dat het verkeer minder langdurig vast komt te staan, vraagt Rijkswaterstaat weggebruikers in deze periode, als het maar even mogelijk is, thuis te werken, buiten de spits en/of samen te reizen, de trein of de fiets te nemen.

Omleidingen

Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug wordt auto-, motor en vrachtverkeer omgeleid via de A59, A17 en A16 (Moerdijkbrug) en via de N59 en de N57 (Haringvlietdam). In de Hoekse Waard wordt verkeer omgeleid via de N217 en de Kiltunnel, deze tunnel is tijdens de afsluiting tolvrij. Houd rekening met een extra reistijd.

Openbaar vervoer

Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug worden buslijnen van Connexxion en Arriva die normaal over de brug gaan, aangepast. Extra reiskosten worden gecompenseerd. Reizigers kunnen hiervoor contact opnemen met de betreffende vervoerders. Voor reizigers tussen Zeeland/West-Brabant en Rotterdam is de trein een alternatief voor de auto. De capaciteit van Intercity’s tussen West-Brabant en Rotterdam wordt daarom vergroot. Tussen Drechtsteden en Rotterdam kunnen reizigers met korting gebruik maken van de Waterbus. Meer informatie over deze actie is te vinden via ways2go.nl.

Over de werkzaamheden: Renovatie klep Haringvlietbrug

De Haringvlietbrug is in 1964 geopend voor verkeer. Nu, bijna 60 jaar later, heeft de brugklep het einde van zijn technische levensduur bereikt en kan deze niet meer worden bediend voor de scheepvaart. De klep van de Haringvlietbrug, het bewegingswerk en alle technische systemen worden vervangen. In het najaar worden de technische systemen getest. Hiervoor zijn in september nog een aantal nacht- en weekendafsluitingen van de brug noodzakelijk, deze worden nog gepland. Naar verwachting is de renovatie in het najaar klaar en kan de brug weer worden bediend voor de scheepvaart.

Meer informatie

Meer informatie over de hinder en maatregelen op www.rijkswaterstaat.nl/renovatieharingvlietbrug. U kunt zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief waarin Rijkswaterstaat u op de hoogte houdt van de werkzaamheden van zowel de brug als de tunnel.